Antwoord aan Helga

Bergsveinn Birgisson

Antwoord aan Helga

gebonden: € 17.50

ISBN: 978-90-6100-675-6, geïllustreerd, 120 blz., October 2013 UITVERKOCHT!

vertaald door: Dr. Geri de Boer

Een IJslandse sage van onbeantwoorde liefde

“Ach, ik ben een bandeloos oud kereltje geworden, zoals wel blijkt uit het feit dat ik oude wonden begin open te rijten. Maar iedereen heeft een deur. En alle mensen willen hun innerlijk daar doorheen naar buiten laten. En mijn deur, dat is de deur van de oude schapenstal van mijn vader zaliger, waar de zon in lange, dunne stralen door de kieren tussen de planken naar binnen schijnt. Als het leven ergens is, dan moet het in die kieren zijn.”

Schapenhoeder Bjarni heeft al tientallen jaren een onbeantwoordde brief van zijn voormalige minnares Helga in bezit, met wie hij een verboden en bevlogen liefde deelde. In de brief nodigt Helga hem uit om naar de grote stad te komen. Jaren later, terwijl Bjarni reflecteert op een lang en sober leven als schaapherder in de IJslandse heuvels, is hij eindelijk klaar om op die brief te reageren en uit te leggen waarom hij besloot niet op haar voorstel is in te gaan.
Met retrospectieve helderheid en poëtische affectie schrijft hij zijn Antwoord aan Helga, waarin hij een levenslang verlangen beschrijft naar Helga’s sensuele aanwezigheid, maar ook het diepgewortelde genot van een dagelijkse blootstelling aan de elementen. Bjarni heeft opzettelijk het moderne leven vermeden en neemt genoegen met de afgemeten cadans van de jaarlijkse rondgang – hij reduceert het menselijke bestaan tot een serie van paarseizoenen op het land waar ook zijn voorvaderen hebben geploeterd voor hun bestaan.
Antwoord aan Helga is een moderne IJslandse sage van onbeantwoorde liefde wordt al enige tijd veel gelezen in Europa en verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands.

Over de auteur
Bergsveinn Birgisson (IJsland, 1971) is schrijver werkt aan de universiteit van Bergen als doctor in Scandinavische talen en culturen. Eerder publiceerde hij al dichtbundels en verschillende romans.

"Een boek dat je niet onberoerd laat" - Publishers Weekly
"Prachtig en hartverscheurend" - Toronto Star

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.