De lotgevallen van Huckleberry Finn

gedeeltelijk gemoderniseerde heruitgave

Mark Twain

De lotgevallen van Huckleberry Finn

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-94-91254-93-2, geïllustreerd, 324 blz., July 2013
Formaat: 22.5 (h) x 16.0 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 378 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

redacteur: Wijnand van de Meeberg

Herbeleving van het beroemde boek van Mark Twain

Deze heruitgave van het beroemde boek ‘De Lotgevallen van Huckleberry Finn’ heeft niet veel veranderingen ondergaan. Hoogstens wat aanpassingen aan het hedendaagse taalge-bruik. Toch is de taal van Mark Twain zo bijzonder, dat is getracht de originaliteit van de verteltrant, waar deze auteur zo om gekend is, te behouden. In de tijd waarin het verhaal speelt, spraken de mensen nog over dingen waar we tegenwoordig angstvallig omheen draaien, met woorden die de pijn van de bijbehorende gevoelens van mensen moeten verzachten. Maar een paard heet een paard en een molen een molen. Het armenhuis van vroeger bestaat niet meer, maar armoede nog wel, alleen moet dat verborgen worden gehouden. Oude mensen bestaan ook nog steeds - sterker nog, ze worden steeds ouder – maar ze mogen niet meer zo genoemd worden. Het moet zijn ‘oudere’, of ‘senior’, maar het gebruik van het woord ‘bejaarde’ is taboe. Negers bestaan ook nog steeds, net als blanken, ook wel ‘bleekscheten’ genoemd. Maar het benoemen mag niet meer, het moet bedekt worden met woorden als ‘lichtgetint’ of ‘kleurling’.
Wat leefden we in de tijd van Huck Finn en Tom Sawyer, wat dit soort zaken betreft, nog heerlijk ongecompliceerd. Ik heb na het lezen van deze boeken in mijn jeugd geen verkeerd beeld overgehouden van mensen die er anders uitzien, dan die mensen door wie ik op de wereld gezet ben.
Wijnand van de Meeberg

Meer teksten en voorbeelden:

Bron: WikipediaSamuel Langhorne Clemens (Florida (Missouri), 30 november 1835 – Redding (Connecticut),... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.