Het reglement van de portrettenfirma ‘S.I. Witkiewicz’

Stanislaw Ignacy Witkiewicz

Het reglement van de portrettenfirma ‘S.I. Witkiewicz’

gebonden: € 15.00

ISBN: 978-90-79020-99-7, geïllustreerd, 64 blz., January 2000
Formaat: 22.0 (h) x 12.5 (b) cm. Gewicht: 140 gram.

Uitgever: v/h Huis Clos

annotatie(s): 375 exemplaren

nawoord: Karol Lesman

beschrijving

Stanislaw Ignacy Witkiewicz, de legendarische Poolse schrijver, schilder, fotograaf en filosoof die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog op 54-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Eind jaren twintig deed hij een van zijn eerste nachtelijke experimenten met peyotl: 'Zelfs als ik duizend jaar zou leven en gedurende iedere nacht mij zou dwingen de wildste taferelen te fantaseren die ik maar kan bedenken, dan nog zou ik slechts een miljoenste kunnen verzinnen van wat ik die zomerse nacht heb gezien'..

Zijn visioenen gebruikte hij voor zijn kakofonische romans, absurdistische toneelstukken en voor het felgekleurde decor van zijn 'psychologische' portretten. Een hoofd met als romp een penis of de angel van een schorpioen. Een demonische echtgenoot die met een enorme klauw zijn onaanraakbaar mooie vrouw belaagt. Duizenden van dit soort portretten heeft Witkiewicz gemaakt. Nog steeds duiken onverwacht unieke exemplaren op als er weer eens een Poolse zolder wordt opgeruimd. Niet iedere nazaat was blij met een gedeformeerd portret van zijn voorvader..

Witkiewicz begon zijn schildercarrière met realistische landschappen en met abstracte composities volgens de door hem bedachte theorie van de Zuivere Vorm. Halverwege de jaren twintig stopte hij uit geldgebrek met 'serieus schilderwerk'. Geen dure, abstracte olieverfschilderijen meer. Portretten waren gewilder en pastelkrijt was goedkoper..

Om problemen met klanten vóór te zijn, schreef Witkiewicz Het Reglement van de Portrettenfirma. Deze even rigide als droogkomische tekst die iedere klant moest lezen alvorens model te zitten, is nu voor het eerst in vertaling verschenen. Het is een fotografische herdruk van het Poolse origineel met onderaan de pagina de vertaling van Karol Lesman. Paragraaf 6: 'Vrouwenportretten met decolleté en blote schouders zijn één derde duurder. Iedere hand kost een derde van de totale prijs. Waar het portretten met bovenlijf of het hele corpus betreft gelden speciale overeenkomsten.'

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.