Brieven en dagboeken

Daniil Charms

Brieven en dagboeken

paperback/ gebrocheerd: € 11.35

ISBN: 978-90-6143-216-6, 176 blz., July 2021
Gewicht: 230 gram.

Uitgever: Uitgeverij Pegasus

beschrijving

'Het enige wat mij interesseert is "onzin", alleen datgene wat geen enkele praktische zin heeft. Het leven interesseert mij alleen in haar ongerijmde verschijningsvorm', schrijft Charms op 31 oktober 1937 in zijn dagboek.
Tegenwoordig wordt de Russische schrijver Daniil Charms erkend als een van de groten van de absurdistische literatuur. In zijn vaderland was hij tot voor kort verboden, een deel van zijn werk is verloren gegaan. Onlangs zijn een aantal dagboeken en brieven gevonden. Zij geven een onthullend beeld van een schrijver die niet alleen in zijn proza, maar ook in het dagelijks leven werd aangetrokken door het absurde. Hij schrijft openhartig over zijn seksuele verlangens, zijn verhouding met zijn ex-vrouw en zijn vriendinnen, over zijn angst voor arrestatie en ondergang.
De in dit boek opgenomen, omvangrijke keuze uit deze teksten is vertaald door Jan Jasper Zijlstra.
Thomas Langerak schreef het nawoord.

Auteur

De Russische dichter, toneelschrijver en prozaïst Daniil Charms werd in 1905 in Sint-Petersburg geboren. Hij was een van de oprichters van de avant-gardegroepering 'Oberioe', wat staat voor 'Vereniging voor reële kunst' (1927-1929). Eind 1931 werd hij gearresteerd en verbannen naar Koersk. In 1932 keerde hij terug naar Leningrad, waar hij in zijn onderhoud voorzag met het schrijven van verhalen en gedichten voor kinderen. In de herfst van 1941, tijdens het beleg van Leningrad, werd Charms opnieuw gearresteerd. Hij werd krankzinnig verklaard en naar een psychiatrische inrichting gestuurd, waar hij in februari 1942 omkwam.

Persstemmen

NRC Handelsblad, Helen Saelman:
…De indruk van gevaarlijke charme blijft niet beperkt tot de naam Charms; door en door ambivalent zijn ook het werk en de persoon van de schrijver, al moet je zeker met dit laatste voorzichtig zijn bij iemand wie het mystificeren zo in het bloed zit. Neem bijvoorbeeld zijn brieven. In sommige ervan is charms de vrolijkheid zelve en haalt hij op papier de ene streek na de andere uit.
…Mocht iemand vroeger bij de naam Charms misschien nog een clowneske luchtigheid voor ogen gehad hebben, na Brieven en dagboeken zal hij van dit idee verlost zijn. Misschien wel clownesk maar helemaal niet luchtig, dat is de indruk die het boek achterlaat.
…Kortom, een onthullende aanwinst.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.