Grondstof

Niels Hav

Grondstof

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-815357-7-9, geïllustreerd, 108 blz., June 2013
Formaat: 22.0 (h) x 15.0 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 180 gram.

vertaald door: Jan Baptist

De nieuwe gedichtenbundel van Niels Hav

'Grondstof’ is de tweede in het Nederlands uitgegeven gedichtenbundel van de Deense dichter Niels Hav.
Ook in deze bundel is Niels Hav op zoek naar antwoorden op existentiele vragen.

Het taalgebruik van Niels Hav wordt gekenmerkt door een grote directheid, waarmee hij, ondersteund door humor en ironie, probeert de wereld te verklaren zoals die zich voordoet, terwijl hij dicht bij de werkelijkheid probeert te blijven. De eenvoud is echter schijn en de werkelijkheid neemt af en toe surrealistische, lichtelijk absurdistische trekken aan. De onderwerpen die hij behandelt strekken zich uit van alledaagse gebeurtenissen als een lawaaierige ekster in de achtertuin tot existentiele vragen over de aard van de mens en over wat voor een wereld we aan onze kinderen nalaten.

Niels Hav schuwt de klare taal niet, want: 'poezie is niet voor watjes.'

In een interview in het Servische Politika Online zegt Niels Hav op de vraag van de interviewer Dragan Radovancevic waarom hij in zijn poezie zo bezig is met dagelijkse dingen: 'Als poezie zin moet hebben, moet het onder woorden brengen wat ons in het dagelijkse leven bezighoudt. De taak van de dichter is onze gemeenschappelijke ervaringen te ontcijferen.'

Niels Hav beperkt zich niet tot een beschrijving van het dagelijkse leven, ook de innerlijke discussies over goed en kwaad die zich in elk mens afspelen vormen zijn onderwerp. Immers ook een dagelijkse werkelijkheid.

De Nederlandse vertaling is van de hand van Jan Baptist, die eerder van Niels Hav de gedichtenbundel 'Als ik blind word' en de verhalenbundel ‘De Iraanse Zomer’ vertaalde.

Gedichten van Niels Hav zijn gepubliceerd in diverse Nederlandse en Vlaamse literaire tijdschriften.

Meer teksten en voorbeelden:

recensieNBD Biblion, augustus 2013:
De poezie van Hav in deze bundel draait om de... 
lees de hele tekstRecensenten over Niels HavRecensenten over ‘Als ik blind word’, het Nederlandse debuut van Niels Hav:... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.