Represailles in Nederland

Gewapend verzet en bloedige wraak

Jack KooistraKlaas Jansma

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77948-13-2, geïllustreerd, 250 blz., April 2013
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 230 gram.

Uitgever: Uitgeverij PENN.nl

trefwoorden: Represailles, 1940-1945, oorlog, verzet, liquidatie, executie, Hitler, SS, Joden, wapens, slachtoffers, vuurpelotons, wraak, rechtspraak, ...

Zesduizend slachtoffers

Er waren jongens bij van 13 en 14 jaar, en andere onschuldigen. Voor de ogen van naasten en geliefden zijn ze in koelen bloede neergeknald door vuurpelotons. Sommigen werden gedood omdat ze een andere opinie hadden dan de bezetter wenste. Anderen bevonden zich slechts op het verkeerde moment op de foute plek.

Buiten de meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders zijn nog zeker zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotages en aanslagen. Het gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog is erdoor getekend. Het ondergrondse werk voor de integriteit van dit land en zijn bewoners, de zwaar vervolgde Joodse gemeenschap vooral, eiste direct en indirect duizenden slachtoffers. Dat was volgens voorstanders verantwoord, volgens tegenstanders eerst niet, later onder voorwaarden wel.
In dit boek wordt een overzicht gegeven van de cirkel van geweld, die steeds heviger draaide en een met de week toenemend aantal Nederlanders vermaalde. Daarnaast ontstaat een beeld van een ontwikkeling in denken aan Duitse en aan Nederlandse kant. Bezettingsautoriteiten en verzetsorganisaties zijn in de spiraal van toenemend geweld meegezogen.

Dit alles wordt in detail verder uitgewerkt in de volgende delen. Daarbij wordt per provincie ingegaan op wat er in de jaren 1940-’45 is gebeurd. Een speciaal geredigeerd tweedelig werk over de gebeurtenissen in Nederlands- Indië, het latere Indonesië, completeert deze oorlogsgeschiedenis.

Meer teksten en voorbeelden:

Jack Kooistra, de Friese WiesenthalJack Kooistra (Zwaagwesteinde, 1930) heeft sinds zijn jeugd
gegevens met betrekking... 
lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.