MiniQuest 01

[over drukken en ontwerpen]

Joep Pohlen

MiniQuest 01

ringband: € 14.95

ISBN: 978-90-75084-11-5, geïllustreerd, 91 blz., January 2003
Formaat: 11.2 (h) x 13.3 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 156 gram.

Uitgever: Uitgeverij Fontana

annotatie(s): Een uitdagend spel met 80 vragen en antwoorden over het drukwerkproces

boekontwerper: Joep Pohlen

trefwoorden: MiniQuest 01 typografie prepress papier druk en afwerking letter lettertypes teken font fotografie Roermond corps grid

MiniQuest 01 | over drukken en ontwerpen.

MiniQuest 01 is het eerste vraag en antwoord spel in een reeks die nog diverse aanvullingen zal krijgen. Het eerste deel behandelt zowel druktechnische als vormgevingsvragen die een goede aanvulling zijn op de grafische kennis van iedere ontwerper. Bovendien is het geheel een leuk hebbedingetje waar iedere vormgever dol op zal zijn.

80 vragen over de vijf onderwerpen typografie, prepress, papier, druk en afwerking met een meerkeuzemogelijkheid van 4 antwoorden geven stof tot nadenken. Sommige antwoorden zullen de twijfel laten toeslaan en je laten twijfelen over wat je eerder zeker dacht te weten.

Onder het tabblad typografie vindt je vragen over hinting, anti-aliasing, fontformaten als OpenType, wat een hoerenjong of weeskind is en wat mediaevalcijfers zijn. voorbeelden van de vragen over prepress gaan over het stramien, puntverbreding, moiré, colormanagement en het gebruik van Pantone kleuren. Bij papier vindt je vragen over de opaciteit, de oppervlaktestructuur, het opdikkingscijfer en de tweezijdigheid van papier. Bij druk worden vragen gesteld over het afstemmen, de inschiet, spanjolen en de inktdekking. De afwerking omvat vragen over bindtechnieken, verdeling als lamineren en foliedruk, collationeerblokjes en vouwwijzen. Al deze vragen zijn slechts een kleine selectie van het geheel. Een scoreformulier zorgt voor de optelsom van de juist beantwoorde vragen en geeft een waardering over het kennisniveau. Van 'zoek een andere baan', 'terug naar school' tot 'professional met perspectieven'.

MiniQuest is leuk om te hebben en leuk om te krijgen. Het schuifdoosje met de metallic verpakking geven het geheel een luxe uitstraling en laat gelijktijdig de mogelijkheden van druk en afwerking zien. De tabbladen zijn gedrukt op metallic papier, het schutvel op transparant papier en het schuifdoosje van duplex papier heeft een zeer fijne stans met het logo van Fontana (zie afbeelding). Het omslag heeft een blindpreeg met het MiniQuest logo. Zo toetst MiniQuest niet alleen de kennis maar laat ook daadwerkelijk een keur van technieken zien in de uitgave zelf. Het geheel is verpakt in een halftransparant metallic zakje met inhoudssticker.

Meer teksten en voorbeelden:

verdere bijzonderhedenEen uitdagend spel met 80 vragen en antwoorden over het drukwerkproces lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.