Mijn Vader die in de hemel is

Ada van Noordwijk

Mijn Vader die in de hemel is

paperback/ gebrocheerd: € 15.95

ISBN: 978-90-71343-22-3, geïllustreerd, 152 blz., February 2013
Formaat: 20.5 (h) x 14.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 225 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: De School met den Bijbel, Hoofdonderwijzer, Strenge jeugd.

Ada van Noordwijks geregisseerde jeugd

Schrijfster Ada van Noordwijk vertelt in 'Mijn Vader die in de hemel is' dat het haar verbaast dat haar al jaren geleden overleden vader door zijn strenge gereformeerde opvoeding, nog steeds invloed heeft op haar dagelijkse beslommeringen. Luchtig flaneert zij tussen heden en verleden en vertelt zo haar frustraties waarom zij bij voorbeeld nog steeds niet goed kan dansen. Robert Long’s lied: "Het leven was
lijden" loopt als een rode draad door haar verhaal. Het boek schetst tevens het verschil dat vroeger bestond tussen katholieken en protestanten.
Het is goed eens te lezen hoe het toeging in een degelijk gereformeerd gezin in Overschie waarvan de vader schoolhoofd was van een Christelijke school, een geletterd mens, die wist wat er op deze wereld te koop is.
Tegenover haar vader koestert Ada dubbele gevoelens. Als je als objectieve lezer haar boek leest was hij zelden aardig voor haar. Hij sloeg haar op de blote billen voor een of andere futiliteit, had nooit tijd voor haar maar het was wel een man uit één stuk die stond voor zijn principes. Haar gereformeerde jeugd heeft zo'n groot stempel op haar leven gedrukt dat die wel altijd haar leven zal blijven beïnvloeden.

John van den Berg, Directeur van Museum Oud Overschie “De Hoop Doet Leven”.

Ada van Noordwijk beschrijft hoe zij opgroeide in een streng gereformeerd gezin. Met een strenge, maar liefhebbende vader en een onverschillige moeder. Levendig beschrijft zij haar jeugd en de jaren op school, met haar vader als hoofd van de school. In heldere bewoordingen beschrijft zij de haat-liefdeverhouding met haar vader, die haar koesterde en kastijdde. Een boek vol leuke anekdotes, maar ook tranentrekkende verhalen. Lekker vlot geschreven en in een fijne grote letter.
Fred Wallast, hoofdredacteur van de 50 pluskrant “De Oud Rotterdammer”.

Vermakelijk volksproza over de vader van de schrijfster in de klem van de gereformeerde leefwijze, haar herinnering daaraan en de invloed daarvan tot op de dag van nu!
Bernard Blijleven.
Notaris Amsterdam (neef van Ada van Noordwijk).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.