Galíndez

Kortingsactie

Manuel Vázquez Montalbán

paperback/ gebrocheerd: € 22.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-74622-01-1, 624 blz., January 1993
Formaat: 20.0 (h) x 12.4 (b) cm. Gewicht: 800 gram.

vertaald door: Saskia Otter

beschrijving

Deze roman, bekroond met de Europese Literatuurprijs 1992, is door de auteur zelf omschreven als 'een vergelijkende verhandeling over de ethiek van verschillende generaties'. Het is het verhaal van de ontvoering en moord in 1956 op Jesús de Galíndez, destijds de vertegenwoordiger van de Baskische regering in ballingschap bij de Verenigde Staten. Ruim dertig jaar na dato probeert een Amerikaanse studente licht te brengen in deze zaak, waarbij ondermeer de CIA en de Dominicaanse dictator Trujillo betrokken waren. Zij volgt het spoor van Galíndez in het Baskenland, Madrid, New York en Santo Domingo en raakt gaandeweg (niet verrassend voor een consciëntieus onderzoekster) in dezelfde strikken verward als het object van haar studie.

Vázquez Montalbán trekt vele registers open om rond dit gegeven zijn meest complexe en ambitieuze werk tot op heden te concipiëren. Het is een grondig gedocumenteerde historische roman, waarin de lezer kennis maakt met de huidige en toenmalige werkelijkheid in het opstandige Baskenland en wordt meegevoerd naar zowel de Dominicaanse bananenrepubliek als naar het New York van de koude oorlog. Het is tevens een thriller van hoog niveau, van de hand van een erkend specialist. Maar 'Galíndez' is bovenal een literaire prestatie van formaat, waarin werkelijkheid en fictie op fascinerende en virtuoze wijze met elkaar zijn verweven en waarin een lans wordt gebroken voor het ongewapende idealisme in een wereld die vergiftigd wordt door barbarij, verwoesting en corruptie.

Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003) ontving voor 'Galíndez' in 1991 de meest gezaghebbende Spaanse literaire prijs, de Premio Nacional de Narrativa. Het boek werd vertaald in het Engels (v.s.: Atheneum), Frans (Seuil), Duits (Rowohlt), Italiaans (Frasinelli), Portugees (Caminho; Brazilië: Cia. de las Letras) en Grieks.


Van Montalbán verscheen bij ons ook 'Autobiografie van Generaal Franco', een monumentale roman over een middelmatige dictator.

Uit de pers

'Une certitude: Galíndez est un tres grand roman.'
Magazine Litteraire

'Voor zijn onheilspellende reconstructie van de politieke moord op de Baskische nationalist Jesús Galíndez kreeg Manuel Vázquez Montalbán in 1992 de Europese Literatuurprijs. De roman ontrafelt de duistere drijfveren van de geheime diensten, maar ook die van Galíndez' volgelingen.(...)
Galíndez is niet alleen een politieke, maar ook een psychologische roman. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, zodat de persoonlijke motieven van de belangrijkste personages (Muriel, Galíndez, een CIA-man en een informant) goed tot hun recht komen.'
Maarten Steenmeijer in Vrij Nederland

'Montalbán vertelt zijn verhaal bevlogen. Hij is erudiet en speelt in Galíndez, dat in de kern een boek is over de nutteloosheid van het verzet, een even vermakelijk als virtuoos spel met schijn en werkelijkheid; knap vermengt hij feiten met fictie. Het ene moment lees je een spannende thriller, het volgende een 'ouderwetse' historische roman. En zo'n figuur als Jesús Galíndez, voor wie alles geoorloofd was als het de goede (lees: Baskische) zaak maar diende, lijkt in een Europa van nu eigenlijk een stuk gewoner dan hij indertijd was.'
Nico de Boer in het Noordhollands Dagblad

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.