Russisch aan de IJssel

De Oost-Europese Ervaringen van een Deventer School als Tijdsdocument

Herman Starink

Russisch aan de IJssel

gebonden: € 29.75: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-79378-50-0, geïllustreerd, 287 blz., November 2010
Formaat: 27.3 (h) x 16.8 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 754 gram.

trefwoorden: Russisch, Deventer, Schoolgeschiedenis,

Russisch aan de IJssel

Dat men in Deventer door de eeuwen heen het experiment niet schuwde, bewijst het feit dat rector Alexander Hegius in de vijftiende eeuw als
eerste in onze streken Grieks op de Latijnse School introduceerde en dat lerares Margreet van Brink vijf eeuwen later een vergelijkbaar kunstje flikte door Russisch op de naar Hegius vernoemde school in te voeren — wederom als eerste in het land.

Russisch aan de IJssel van oud-Hegiaan en slavist Herman Starink is de geschiedenis van de Russische taal en haar leerlingen aan de IJssel en hun wederwaardigheden aan de Moskva en de Neva. Daarmee is het ook een bijzonder ooggetuigenverslag van jonge Nederlanders die hun ogen de kost geven in een rijk in een tijd van grote ideologisch gemotiveerde politieke veranderingen die hun weerslag hebben in de maatschappij en het leven van alledag. Verbluffend daarbij is te zien hoe macro- en microgeschiedenis in elkaar grijpen. Ogenschijnlijke details, terloopse opmerkingen en observaties van kleine incidenten tijdens een reis bieden soms meer inzicht dan de analyses van handboeken politicologie ons vermogen te geven.

Drs Herman Starink werd geboren in 1962 te Colmschate in de toenmalige Gemeente Diepenveen (nu Gemeente Deventer). Hij was leerling (mét Russisch) aan de Alexander Hegius Scholengemeenschap in Deventer van 1974 tot 1980. Aan de Rijksuniversiteit Groningen studeerde Starink Slavische Taal- en Letterkunde. Later werkte hij enige tijd als tolk-vertaler Russisch en doceerde hij Russisch bij taleninstituten en aan de Volksuniversiteit. Vervolgens stapte hij als redacteur over naar de wereld van media en uitgeverij, waarin hij nog steeds werkzaam is. Daarnaast werkt hij sinds 2009 mee aan de opbouw van de Sectie Midden- en Oost-Europa van de Onderzoeksafdeling Europese Studies van het Gerson Instituut van de Geert Grote Universiteit te Deventer.

Meer teksten en voorbeelden:

Olav Petri in Levende Talen Magazine 2011-1"(...) Op tafel ligt een prachtig uitgevoerd boek, rijk geilllustreerd, bijna... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.