De correspondentie van Desiderius Erasmus 9

Brieven 1252 - 1355

Desiderius Erasmus

De correspondentie van Desiderius Erasmus 9

gebonden: € 42.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6100-655-8, 360 blz., November 2011
Formaat: 24.9 (h) x 17.4 (b) x 4.3 (d) cm. Gewicht: 931 gram.

vertaald door: Jan Bedeaux; Marietje D'Hane - Scheltema

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

Deel 9 van de Correspondentie van Erasmus bevat de brieven van januari 1522 tot april 1523. Erasmus is dan net in Bazel komen wonen, de plaats waar hij het langst onafgebroken zou verblijven. De Reformatie verkeert op dat moment nog in haar beginperiode. De weigering van Erasmus partij te kiezen speelt in dit deel een belangrijke rol. Een bijzonder element hierin vormt de briefwisseling van Erasmus met paus Adrianus VI, de enige Nederlandse paus.
Aparte vermelding verdienen voorts twee lange brieven. In de brief 1341a geeft Erasmus naast biografische details een uitvoerig overzicht van zijn tot dan verschenen geschriften met een voorstel hoe deze in een uitgave van zijn verzamelde werken ondergebracht moeten worden. In de brief 1342 rechtvaardigt Erasmus uitvoerig zijn niet begrepen houding tegenover Luther, hij beschrijft zijn tocht van Leuven naar Bazel en doet verslag van zijn mislukte reis naar Rome, die hij door een niersteenaanval in Konstanz moet beëindigen.
Dit deel is vertaald door Jan Bedaux. Brief 1280a van Caspar Ursinus Velius, geschreven in dactylische hexameters, is vertaald door Marietje d'Hane-Scheltema. Allen wist van het bestaan van de brief, maar heeft hem niet opgenomen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

De correspondentie van Desiderius Erasmus 12

gebonden: € 42.50
De correspondentie van Erasmus is een van de meest interessante briefwisselingen die de wereldliteratuur heeft voortgebracht. In dit twaalfde ...

De correspondentie van Desiderius Erasmus 1

gebonden: € 42.50
In dit eerste deel van de correspondentie is Erasmus al helemaal een man met een passie en een missie. Hij wil de wereld zuiveren van het ...

Meer boekennieuws op Facebook.