Geheime wraak voor een geheime krenking

Pedro Calderón de la Barca

Geheime wraak voor een geheime krenking

paperback/ gebrocheerd: € 13.50

ISBN: 978-90-6728-280-2, 88 blz., December 2012
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 131 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

vertaald door: Erik Coenen

Verschrikkelijke beslissing

Na een leven vol heldendaden in dienst van zijn koning hangt de Portugese edelman Don Lope de Almeida zijn zwaard aan de wilgen om de Castiliaanse Doña Leonor te huwen. Maar de eer roept hem naar Afrika, waar de Portugese adel bij Alcazarquivir zal worden afgeslacht; en de verschijning van een Castiliaanse edelman in zijn huis doet hem het ergste vermoeden over de trouw van zijn kersverse echtgenote. Hij neemt daarom een verschrikkelijke beslissing die hij zal uitvoeren zonder een krimp te geven.

'Geheime wraak voor een geheime krenking'(ca. 1628), is in de loop der eeuwen fel aangevallen omdat het toneelstuk strijdig zou zijn met de christelijke dan wel burgerlijke moraal, of met de neoklassieke regels van de goede smaak. Maar de uitzonderlijke dramatische en poëtische kwaliteiten van deze “Spaanse Othello” zijn onweerlegbaar gebleven.

Hispanist Erik Coenen, die zijn vertaling heeft voorzien van een verhelderend nawoord, vertaalde eerder van Calderón diens meesterwerk 'Het leven is droom' en het tragische 'Liefde na de dood', een dramatisering van een historisch conflict tussen twee etnisch-religieuze gemeenschappen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.