Gaudí (pb)

De biografie

Gijs van Hensbergen

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-74622-52-3, geïllustreerd, 342 blz.,
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) cm.

beschrijving

Voor velen staat de unieke architectuur van Antoni Gaudí gelijk aan Barcelona. Maar er is niet veel bekend over de schimmige figuur achter de zwierige, levendige gebouwen waardoor de Surrealisten zich lieten inspireren. Zijn tijdgenoten beschreven hem als een verwijfde dandy (zijn broer moest zijn schoenen inlopen), als een streng vegetariër en fervent katholiek, als een opstandig patriot, als een innovator die tegelijk diep orthodox was en als een kluizenaar die voor een levenslang celibaat koos na te zijn afgewezen door de vrouw die hij liefhad.
Ten tijde van zijn dood in 1926 werd Antoni Gaudi door velen beschouwd als de beroemdste architect ter wereld. Hij had enkele van de grootste en meest controversiële meesterwerken uit de moderne architectuur gecreëerd, die even exotisch waren als buitenissig. Als excentriek en briljant man, was Antoni Gaudí duidelijk een product van zijn tijd en plaats, en deze biografie brengt zowel de mens als de architect tot leven, tegen de roerige achtergrond van Barcelona en Catalonië.

Gijs van Hensbergen geeft inzicht in het ontwerp en de constructie van Gaudí’s belangrijkste bouwwerken en toont ons hoe innovatief en complex ze waren. Ieder gebouw werpt een fascinerend nieuw licht op Gaudí’s paradoxale persoonlijkheid en ideeën. Hoe meer hij neigde naar katholieke orthodoxie, hoe vrolijker zijn gebouwen werden. Hoe meer hij tobde over de heilzame werking van lijden en pijn, hoe dichter hij zijn universele stijl benaderde. Deze biografie onthult een geniale architect die in zijn overweldigende ambitie streefde naar het onmogelijke, het opnieuw schrijven van de hele architectonische canon uit het verleden.

Kunsthistoricus Gijs van Hensbergen werd opgeleid aan het Courtauld Institute en heeft gewerkt als kunsthandelaar en organisator van tentoonstellingen. In 1986 publiceerde hij (onder het pseudoniem Arie van der Lemme) zijn eerste boek Art Deco (Apple Tree Press, Londen). In 1986 was hij als adviseur en tekstschrijver betrokken bij de bekroonde documentaire over de beeldhouwer Sir Antony Caro (London Weekend Television). In datzelfde jaar verhuisde hij naar Spanje, waar hij ging werken als kok met als specialisatie het braden van speenvarkens in Segovia. Bij vele huwelijken heeft hij de rituelen van de Kring van Rotisseurs uitgevoerd. In 1992 verscheen zijn veelgeprezen autobiografische, antropologische en culinaire boek 'A Taste of Castile' (Sinclair Stevenson, Londen). De biografie 'Gaudí', die eerder verscheen in het Engels, Spaans en Catalaans, komt uit in het honderdvijftigste geboortejaar van de architect en is verkozen tot de officiële biografie voor deze herdenking. Vertalingen in het Italiaans, Russisch, Fins, Koreaans, Pools en Roemeens zijn in voorbereiding.
Gijs van Hensbergen woont in Dorset, Engeland en doceert daar architectuur. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Eind 2005 verschijnt van hem 'Guernica, biografie van een icoon van de twintigste eeuw', over het beroemde schilderij van Pablo Picasso.

Cees Nooteboom betoonde zich enthousiast over dit boek: ‘De aartsconservatieve Gaudí was tegelijkertijd een mysticus en een gedurfd vernieuwer, een geniale moderne architect en een middeleeuwse monnik. Dat deze onmogelijke contradicties zichtbaar zijn gemaakt is slechts een van de verdiensten van dit boeiende boek. Het maakt ook Barcelona en de roerige geest van het Catalaanse nationalisme een stuk begrijpelijker.’

Ian Gibson (schrijver van de biografieën van Federico García Lorca en Salvador Dalí): ‘Eindelijk, het verhaal over het excentrieke Catalaanse genie dat de Sagrada Familia voortbracht. Ik vond het boeiend.’

'(...) een belangwekkend, goed geschreven boek over een eeuw artistiek en religieus leven in Barcelona.' Aleid Truijens in de Volkskrant van 8 maart 2002

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.