Juf in actie

belevenissen van een middelbare school docent in barre tijden

Mijke Pelgrim

Juf in actie

paperback/ gebrocheerd: € 14.50

ISBN: 978-90-6100-669-5, geïllustreerd, 128 blz., October 2012 UITVERKOCHT!

beschrijving

De bel gaat en een tsunami van tweedeklassers stort zich brullend naar binnen. Wahid gooit zijn tas neer en begint rondjes door het lokaal te rennen. Marvin bekvecht met Emanuel. Koos legt zijn tas op zijn stoel en gaat op zijn tafel zitten, Jane, Zoë, en Aafje zingen ‘Disturbia’ van Rihanna en boven alles uit schreeuwt Ryan zo hard als hij kan: ‘Terror, terror!’

Het onderwijs was het afgelopen jaar volop in het nieuws, en iedereen heeft er wel een mening over, maar hoe is het echt om voor de klas te staan? Sinds de winter van 2008 laat Mijke Pelgrim de 55.000 lezers van het blad Schooljournaal meeleven met haar ervaringen als docent in het middelbaar onderwijs. In haar columns beschrijft ze herkenbare situaties: stressmomenten, moeilijke gesprekken met ouders of een weekend dat volledig wordt opgeslokt door nakijkwerk.
Mijke zit in de beginfase van haar carrière en dat zorgt voor de nodige, soms hilarische, leermomenten. Deze vrolijke taferelen worden afgewisseld met pittige columns over onder anderen Ton Elias en Prem Radhakishun. Hoe zwaar het onderwijs kan zijn, wordt helder invoelbaar door het deel van het boek waarin Mijke schrijft over haar burn-out en haar wens om weer terug te keren voor de klas.
Juf in Actie is een vrolijk boek over een docent in hart en nieren die een moeilijke tijd doormaakt, maar uiteindelijk haar plek voor de klas weer terugvindt. De columns zijn een feest van herkenning voor mensen die werkzaam in het onderwijs en verder voor iedereen die ooit in een klas heeft gezeten.


Over de auteur
Mijke Pelgrim (1978) is docent Engels op een middelbare school in Bussum. In 2007 won zij een columnwedstrijd voor de eindexamenbijlage van de Volkskrant en sinds 2008 is zij columnist voor het onderwijsblad Schooljournaal.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.