Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten, 1945-2000

Emanuel Overbeeke

Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten,  ...

gebonden: € 39.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-75879-60-5, geïllustreerd, 512 blz., November 2012
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 3.9 (d) cm. Gewicht: 1160 gram.

flaptekst

Symfonieorkesten spelen een cruciale rol in het muziekleven. Ze geven niet alleen componisten de kans nieuwe stukken te presenteren aan toehoorders, ze bepalen ook de programmering ervan en de verspreiding over de concertzalen. Dit boek beschrijft hoe ongeveer twintig Nederlandse professionele symfonieorkesten tussen 1945 en 2000 omgingen met het muzikaal nationaal erfgoed, dus vooral met het al bestaande werk van Nederlandse componisten. Het gaat na in hoeverre de orkesten moeite deden dit repertoire ingeburgerd te krijgen en hoe het publiek erop reageerde. Het beschrijft ook de reactie van de orkesten op nieuwe muziekstijlen en de komst van ensembles met kleinere bezetting.
Verrassende antwoorden worden gegeven op vragen als welke Nederlandse componisten wanneer ‘in’ of ‘uit’ waren en welke beleidsverschillen er zijn tussen de orkesten per tijdvak. De studie is daarmee een bijdrage aan het debat over de canon in de muziekkunst, de relatie tussen componist en orkest, componist en publiek, orkest en publicisten, en orkest en overheden.
Omdat de programma’s van de orkesten de basis vormen voor dit onderzoek, is aan het boek een cd-rom toegevoegd met daarop alle programma’s met één of meer Nederlandse werken. Ook overzichten van de meest gespeelde componisten per orkest en per tijdvak zijn opgenomen.
De auteur rekent mede op basis van deze speellijsten af met vele misvattingen en geeft aan de hand van het artistieke beleid van de orkesten een caleidoscopisch beeld van het Nederlandse muziekleven in ruim een halve eeuw na de oorlog

Meer teksten en voorbeelden:

Over de schrijverEmanuel Overbeeke (1958) is musicoloog. Dit boek is de handelseditie van zijn... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.