Preludes

Peer Hultberg

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-90035-00-6, 268 blz., September 2012
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 375 gram.

oorspronkelijke titel: Præludier

vertaald door: Gerard Cruys

nawoord: Henk van der Liet

trefwoorden: literatuur, Denemarken, roman, experimentele roman, Deense literatuur, Hultberg, Peer Hultberg, Chopin, muziek, piano, pianomuziek, wonderkind, ...

Veel méér dan de zoveelste biografie van Chopin

Preludes is gebaseerd op de kinderjaren van Frédéric (Fryderyc) Chopin (1809-1849) maar is veel méér dan de zoveelste, al dan niet geromantiseerde, biografie van dit muzikale genie. Op een unieke, indringende manier volgt de schrijver Chopins ontwikkeling van pianistisch wonderkind, dat als ‘de Mozart van Warschau’ de high society vermaakt, tot aanstaand gymnasiast met toenemend besef van eigen kunstenaarschap. We volgen hem zelfs al dicht op de huid als hij nog maar een jaar oud is.

Peer Hultberg biedt de lezer geen traditionele historische roman maar een caleidoscopische collage van korte, chronologisch geordende tekstfragmenten. De eigen stem van Chopin-als-kind (‘kleine Fryc’) vervlecht zich daarin met de ‘stemmen’ of ‘taalflarden’ van anderen. Het hele milieu van de ouders, van gravin, buurvrouw en pianoleraar tot dienstmeid, klinkt mee. De zorg om het dagelijks bestaan, bijgeloof, angsten, ongemakken, roddels en wijze lessen strijden in dit orkest van stemmen om de voorrang. Ook belerende fragmenten, regelrecht aan stichtelijke leesboekjes ontleend, spelen mee; soms suikerzoet, dan weer ijzingwekkend van toon.

Als een ware spion van de ziel heeft de schrijver al die verschillende stemmen afgeluisterd. Zonder commentaar worden ze via het bewustzijn van de kleine Chopin aan de lezer doorgegeven, waardoor die zich direct in vertrouwen genomen voelt. Zo beleven we van dichtbij hoe dit gevoelige kind langzaam zijn eigen identiteit afbakent tegenover de wereld van de volwassenen, een wereld vol verwarrende tegenstrijdigheden, die soms geestig te kijk worden gezet.

Peer Hultberg schenkt de lezer met dit meerstemmige meesterwerk van 377 virtuoze ‘preludes’ een zeldzame leeservaring. Een kinderziel en een muzikaal genie in wording maar ook een heel tijdperk heeft hij ons wonderlijk nabij gebracht.

Meer teksten en voorbeelden:

RecensieEen uitgebreide recensie van Lucas Huybrechts is te vinden op http://www.cobra.be/cm/co ... lees de hele tekstRecente bespreking in literairnederland.nlLees 'm hier: http://www.literairnederland.nl/2013/09/12/preludes-peer-hultberg/ lees de hele tekstRecensiecitaten... een van de mooiste beschrijvingen van de kindertijd die ik ken. - Upsala... lees de hele tekstOver Peer HultbergDe Deense schrijver Peer Hultberg (1935-2007) was slavist en psychoanalyticus.... lees de hele tekstNawoord van Henk van der LietKlik hierboven op het oranje icoontje naast de Facebook-f voor het nawoord... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.