Robert Smithson: Art in Continual Movement

A Contemporary Reading

Max AndrewsEric C.H. de BruynStefan HeidenreichSven LüttickenAnja NovakVivian van Saaze

Robert Smithson: Art in Continual Movement

gebonden: € 39.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-815314-8-1, geïllustreerd, 240 blz., March 2012, Engels
Formaat: 20.4 (h) x 26.8 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 1000 gram.

redacteur: Ingrid Commandeur; Trudy van Riemsdijk-Zandee

boekontwerper: Esther Krop

introductie: Ingrid Commandeur; Trudy van Riemsdijk-Zandee

trefwoorden: Land Art, Robert Smithson, Broken Circle/Spiral Hill

beschrijving

In Robert Smithson: Art in Continual Movement staat de Amerikaanse kunstenaar en grondlegger van de Land Art, Robert Smithson, centraal, die in de jaren zestig en zeventig een cultstatus verwierf in de internationale kunstscene. In 1971 bracht hij in het kader van de tentoonstelling Sonsbeek buiten de perken het beroemde Land Art kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill (Emmen, Drenthe), tot stand. Het is één van Smithsons enige drie bewaard gebleven Land Art werken ter wereld. Dit boek brengt voor het eerst een complete selectie archiefmateriaal samen – foto's, filmopnamen, tekeningen, teksten en brieven – gerelateerd aan Broken Circle/Spiral Hill, verspreid over verschillende archieven in Nederland en de V.S.

Broken Circle/Spiral Hill betreft het een belangrijk sleutelwerk in het oeuvre van Smithson. Juist in de jaren zeventig wordt Smitshon's kritiek op de kunstmarkt feller en zijn werk meer uitgesproken geëngageerd. Even bijzonder is het vooruitstrevende gebruik van een brede waaier aan verschillende media in zijn werk. De thema's die Smithson bezighielden – de alomtegenwoordigheid van de media, kunst & ecologie, de opkomst van het neoliberalisme – zijn nog net zo actueel als in de jaren zeventig. Robert Smithson: Art in Continual Movement is daarom niet opgezet als een reguliere monografie, maar als een casestudy van waaruit zich een aantal belangrijke thema's ontvouwen, die nog steeds richtinggevend zijn voor de hedendaagse kunst: 'Models of Spectatorship', 'Art, Research, Ecology', 'Documentation', 'Museum, Media, Society' en 'The Cinematic'. Voor alles gaat het boek over de hedendaagse relevantie van het oeuvre van Robert Smithson.

Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze publicatie werd verricht in nauwe samenwerking met Nancy Holt en de Smithson Estate/James Cohan Gallery in New York.

Meer teksten en voorbeelden:

Uit een recensie van NBD Biblion, 16-05-2012"De lezer krijgt de indruk dat elke notitie, brief, werkschets, foto, filmbeeld... lees de hele teksttekst achterzijdeThe central figure in this book is the American artist Robert Smithson, who... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.