Nacht in de middag

Arthur Koestler

Nacht in de middag

gebonden: € 23.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-816628-0-2, 216 blz., May 2012 UITVERKOCHT!

trefwoorden: politieke roman, stalinisme

Geruchtmakende afrekening met het Stalinisme

KRITISCHE KLASSIEKEN No. 3

Nacht in de middag - volgens George Orwell Koestlers meesterwerk - begint met de arrestatie door de geheime dienst van Roebasjov, een oude bolsjewiek en ooit één van de Helden der Revolutie.
In drie verhoren beschrijft Koestler hoe zijn hoofdpersoon na een pijnlijk zelfonderzoek tenslotte tot het besluit komt om in het openbaar misdaden tegen de partij te erkennen, waarvan hij zelf weet dat hij ze in werkelijkheid nooit begaan heeft. Hoewel het personage van Roebasjov fictief is, kost het niet veel moeite om enkele van de vooraanstaande functionarissen van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie - Boecharin, Radek, Trotski - te herkennen, die tijdens de in 1936 begonnen Moskouse processen door het apparaat van Stalin werden geliquideerd.

Nacht in de middag gaat over universele thema’s als het spanningsveld tussen het individuele geweten (‘ik’) en verantwoordelijkheid voor het collectief (‘wij’) en de betekenis van het persoonlijke geweten en de moraal. Daarmee is het - lang voor het verschijnen van Orwells 1984 en Kravchenko’s Ik verkoos de vrijheid - de eerste lite-raire aanklacht tegen het totalitarisme in het algemeen en dat van Stalin in het bijzonder. Alleen een ex-communist als Koestler heeft de dogma’s van het bolsjewisme zo vlijmscherp kunnen fileren.


Ik zou het boek van Koestler geen ‘slecht’, maar wel een zeer gevaarlijk boek willen noemen, een boek namelijk dat schandalig misbruikt kan
worden en misbruikt wordt.
- Annie Romein-Verschoor

Nacht in de middag past in het rijtje Brave new world van Aldous Huxley en 1984 van George Orwell, maar steekt daar ook als roman boven uit.
- Hans Renders in Vrij Nederland

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.