Ambtenarenwartaal

Een ambtenaar schrijft zijn verhaal, in een taal die niemand verstaat

Ton Mol

Ambtenarenwartaal

paperback/ gebrocheerd: € 16.95

ISBN: 978-90-71343-02-5, 114 blz., May 2020
Formaat: 20.5 (h) x 14.0 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 150 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

Waarom gemakkelijk doen als het ook moeilijk kan?

Ton Mol beschrijft de wartaal die Ambtenaren gebruiken om hun positie waardevoller te maken.

Waar leren ambtenaren schrijven zoals ze schrijven? Op de ambtenarenschool? Nee, die bestaat niet. Ook tijdens een studie het bijvak Ambtenarees kiezen, is niet mogelijk, want dat zit niet in het pakket. In brieven van ambtenaren vallen vier dingen op: ze schrijven te veel, te moeilijk, te ouderwets en te onpersoonlijk. Minstens 50% van hun tekst is overtollig en moet worden geschrapt. Dat zou een behoorlijke bezuinigingen op kunnen leveren: minder papier, cardtridges/toner en energiekosten. Teveel schrijven zouden ze kunnen oplossen door er meer tijd aan te besteden.
Julius Caesar had dat 2000 jaar geleden al door, toen hij zei: ‘Ik zou wel korter willen schrijven als ik meer tijd had.’ Moeilijke woorden vervangen door makkelijke is toch niet zo’n probleem? Iemand die een moeilijk/ vreemd woord ge-bruikt, kent toch de betekenis van dat woord. Waarom on-nodig een moeilijk woord schrijven?
Om ouderwets taalgebruik te beperken is in dit boek ‘Het Ambtelijk Woordenboek’ opgenomen.
Aan de onpersoonlijke benadering van ambtenaren wordt niet veel aandacht besteed. We gaan er vanuit dat ze beter intern een resocialisatie programma kunnen volgen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.