Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur

van de 12de tot de 21ste eeuw

Pieter Borghart

Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur

ingenaaid: € 23.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-382-1893-9, 307 blz., March 2012 UITVERKOCHT!

Uitgever: Ta Grammata

trefwoorden: geschiedenis Nieuwgriekse literatuur, Nieuwgriekse letterkunde, inleiding, literatuurgeschiedenis

Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur

LET OP: van dit boek is een nieuwe, verbeterde versie verschenen, van Peter Borghart. Klik op zijn naam hier boven om te bekijken.

Sinds Hesselings "Geschiedenis van de Nieuwgrieksche letterkunde" uit 1921 is het Nederlands taalgebied verstoken gebleven van een systematisch overzicht van de Nieuwgriekse literatuurgeschieddenis.

"Inleiding in de Nieuwgriekse literatuur", van Pieter Borghart tracht hieraan te verhelpen. Het vangt aan met de literatuur uit de Komneense periode en de Palaiologentijd (12de-14e eeuw), behandelt vervolgens een aantal vroegmoderne (renaissance, Verlichting) en moderne (romantiek, realisme, modernisme) cultuurhistorische en literaire periodes, om af te sluiten met een overzicht van de -- vaak postmoderne -- literatuur uit het hedendaagse Griekenland. Hoewel de Nieuwgriekse letteren zich door de eeuwen heen steeds ontwikkeld hebben op het ritme van de West-Europese literatuurgeschiedenis, benadrukt dit boek vooral de creatieve wijze waarop deze invloeden hebben bijgedragen tot een literair universum met een unieke stem. Dit biedt niet alleen plaats aan wereldbefaamde grootheden als K.P. Kavafis, Nikos Kazandzakis of Giorgos Seferis, maar ook aan literaire parels die het internationaal publiek nog niet ontdekt heeft. Aan de hand van een selectie van representatieve fragmenten -- origineel en in vertaling -- krijgt de lezer op die manier een persoonlijk overzicht van de Nieuwgriekse literatuur vanaf haar ontstaan tot vandaag.

Pieter Borghart is neograecus en classicus en promoveerde in 2005 op een studie naar het naturalisme in de Nieuwgriekse literatuur. Over dit onderwerp publiceerde hij de monografie "In het spoor van Emile Zola. De narratologische code(s) van het Europese naturalisme" (Ginkgo-Academia Press, Gent 2006). Momenteel is hij als deeltijdsdocent Nieuwgriekse literatuur verbonden aan de vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent en werkt hij als Academic Acquisitions Manager voor Academis Press.

Dit is een gezamenlijke uitgave van Academia Press te Gent (bestellingen in België: www.story.be, info@story.be) en Ta Grammata te Groningen (voor Nederland).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.