De bevrijding van 's-Gravenhage

Frederik de Block

De bevrijding van 's-Gravenhage

paperback/ gebrocheerd: € 15.95

ISBN: 978-90-6523-259-5, 120 blz., April 2012
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 185 gram.

trefwoorden: Indië, Billiton, de oost, Tweede Wereldoorlog

Het Haagsche leven voor en na WOII

‘Dat is van voor de oorlog!’. Kent u die uitdrukking van uw ouders nog? Daarmee bedoelden zij ‘iets’ waarvan zij blijkbaar definitief afscheid hadden genomen. Frederik de Block ging op zoek naar dat ‘iets’. De Tweede Wereldoorlog bleek daarbij steevast de waterscheiding. Ook zijn vader Paul maakte dat onderscheid van Voor en Na de oorlog.

Paul de Block heeft de jaren 1935-1960 intensief beleefd. Hij had het als jongeman niet hoog op met het leventje van de vooroorlogse elite in Den Haag, waarvan zijn familie overigens deel uitmaakte. In dit boek reist hij van Den Haag, waar velen nog in de 19e eeuw leefden, via Indonesië dat in die tijd nog ‘ons Indië’ was, naar het prille Nederland van de wederopbouw van de jaren ’50.

De eerste stap om zich van Den Haag te bevrijden zette Paul op de boot naar Indië. Als 18 jarige jongeman was hij in dienst getreden van een tinmaatschappij op het eiland Billiton in onze voormalige kolonie. De oorlog met Japan naderde met rasse schreden. Spoedig zat Paul er midden in. Zou hij zijn Chinees-Indonesische vriendin en het eiland ooit nog terugzien? Of zou hij terugkeren naar zijn erfgoed in de Brabantse Peel?

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.