Mevrouw Marie Grubbe

Schetsen van de 17e eeuw

J.P. Jacobsen

Mevrouw Marie Grubbe

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-90-815357-3-1, 224 blz., March 2012
Formaat: 22.0 (h) x 15.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 300 gram.

e-Boek (ePub): € 6.00

ISBN: 978-90-815357-6-2, geïllustreerd, March 2012

vertaald door: Jan Baptist

beschrijving

Jens Peter Jacobsen werd geboren op 7 maart 1847 in Thisted, Noord-Jutland en stierf aldaar in zijn ouderlijk huis aan tuberculose op 30 april 1885, 38 jaar oud.
Zijn literaire productie is klein, zijn betekenis voor de Deense literatuur echter was en is – nog steeds – groot.

Jacobsen is lange tijd geplaatst in de stroming van het naturalisme, een stroming die eind 19e eeuw in Denemarken werd aangevoerd door de literatuurprofessor en -criticus Georg Brandes (1842-1927). Brandes noemde zijn opvattingen ‘de moderne doorbraak’. Hij zette zich af tegen de romantische verteltraditie. Volgens Brandes moesten schrijvers op een realistische manier ‘dingen ter discussie stellen’. Jacobsen voelde zich verwant met deze stroming en met de ideeën van Brandes.
Toch is Jacobsen niet zonder meer in te passen in deze stroming. Dat was ook het oordeel van Georg Brandes zelf, die kritiek had op de stijl die Jacobsen hanteerde in zijn romans. Later herzag Brandes zijn mening en was hij de drijvende kracht achter de Europese bekendheid van Jacobsen als schrijver, door het moderne en experimenterende in Jacobsens werk te benadrukken.
Fru Marie Grubbe werd op 15-12-1876 in Denemarken uitgegeven. De eerste ontvangst van het boek was overwegend positief, maar er was ook verbazing, kritiek en aarzeling. De gehanteerde stijl in het boek was nieuw en onbekend voor Deense begrippen eind 19e eeuw en ook de schildering van de sociale déroute van de hoofdpersoon en haar verhouding tot mannen gaf aanleiding tot commentaar bij de critici.
De hoofdpersoon, Marie Grubbe, wijkt af van de sociale normen van haar tijd, niet door bewuste overwegingen, maar door spontaan gedrag. Ze ontwikkelt zich van een adellijke, jonge vrouw in een verschoppeling; van een machtsbeluste, dweepzieke, op weelde gerichte vrouw naar een inzichtsvolle, hardwerkende, werkvrouw.
De stijl en compositie van het boek, de abrupte wisselingen in de beschrijvingen van situaties en omstandigheden rondom de hoofdpersoon weerspiegelen de veranderingen die plaatsvinden in haar leven en haar gedachten. In het laatste kwart van het boek verdwijnen langzaamaan de lyrische beschrijvingen en telt alleen nog de nuchtere beschrijving van de werkelijkheid.
Marie Grubbe is een historische persoon uit de 17e eeuw. Jacobsen heeft uitgebreid de beschikbare documenten uit die tijd bestudeerd en gebruikt voor zijn roman. Toch heeft hij geen historische roman geschreven, hij is in het hoofd van Marie Grubbe gekropen en heeft haar gedachten, haar emoties, haar gevoelens beschreven.
Eind 19e eeuw werden in Denemarken de oude, overleefde normen en waarden van de Romantiek ter discussie gesteld. Ideeën over de plaats van de vrouw in de samenleving, over de seksualiteit, over religie en maatschappelijke machtsverhoudingen. Jacobsen sluit met zijn beschrijving van het leven van Marie Grubbe aan op die discussies.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatDeze roman is belangrijk voor de Europese literatuurgeschiedenis. Het werk... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.