De liefdesgedichten van Karl Marx

Karl Marx

De liefdesgedichten van Karl Marx

ingenaaid: € 8.85

ISBN: 978-90-6262-281-8, 59 blz., June 1982 UITVERKOCHT!

Uitgever: Heureka

vertaald door: Erica van Munster; Valentijn Winterveld

trefwoorden: Karl Marx, poëzie

beschrijving

Het grootste deel van het werk van Karl Marx is wijd en zijd verspreid. Dat geldt echter niet voor de gedichten die hij tijdens zijn studiejaren schreef aan zijn geliefde en latere vrouw Jenny von Westphalen. binnen het poëtisch oevre van Marx vormen de liefdesgedichten het hoogtepunt.De late Duitse Romantiek drukte een stempel op deze verzen, 'in de maneschijn gebakken' zoals Marx zelf zal constateren. Hij heeft dichten dan reeds opgegeven. Maar het in zijn poëzie uitgedrukte idealisme blééf - zij het zakelijker vormgegeven - de basis van zijn werk.
Recensie(s)

"De Liefdesgedichten" van Karl Marx, gekozen en uit het Duits vertaal door Erica van Munster & Valentijn Winterveld, zijn vooral een curiosum. Aan de leer van Marx voegen ze in ieder geval niets toe en als poezie stellen ze niet zo heel veel voor. Toch is het aardig de gedichten, vooral opgedragen aan Marx' geliefde en latere vrouw Jenny von Westphalen, eens door te bladeren. Marx was nog heel jong toen hij ze schreef, maar hij heeft wel moeite gedaan zijn poetische uitingen gepubliceerd te krijgen. Dat blijkt uit een zeer kritische reactie van ene Ludwig Otto Stadtherr, die ze bepaald niet in een studentenblad wilde hebben - een prachtige kritiek, die het lezen zeker waard is. En voor de rest wordt duidelijk dat de kracht van Marx niet in de flower power en in de poezie lag, maar dat weten wij eigenlijk al sinds lang.

Meer teksten en voorbeelden:

De liefdesgedichten van Karl MarxHet grootste deel van het werk van Karl Marx is wijd en zijd verspreid. Dat... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.