Europeana

Een zeer korte geschiedenis van de twintigste eeuw

Patrik Ourednik

Europeana

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-8684-085-4, 158 blz., March 2012
Formaat: 18.0 (h) x 12.5 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 180 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: "geschiedenis twintigste eeuw" "Tsjechisch auteur" origineel absurdisme

beschrijving

Waarom is de Barbiepop uitgevonden? Waarom wordt er in films uit de jaren vijftig altijd gevreeën in korenvelden? Wat veranderde er door de komst van tampon en wegwerpluier? Waarom keerde Stalin zich tegen de esperantisten? Welk belang hechtte het Duitse leger aan de ontwikkeling van een gasmasker speciaal voor honden – een antwoord wellicht op de uitvinding van het paardengasmasker door de Fransen? In Europeana etaleert Patrik Ouredník een hoogst originele visie op de geschiedenis.
Met verbluffend gemak lijkt hij het ene curieuze gegeven na het andere uit zijn mouw te schudden. Ouredník werpt nieuw licht op de veelbewogen eeuw van wereldoorlogen en racisme, van holocaust en nazisme, van communisme en kapitalisme. Zonder de culturele betekenis van kauwgom en geperforeerd toiletpapier evenwel te onderschatten.

In Tsjechië verkozen tot boek van het jaar en vele maanden lang op de bestsellerslijsten.
*Een uiterst origineel boekje, even geestig als meedogenloos. – Süddeutsche Zeitung
*Spannend en ironisch. –Welt der Frau
*Ouredník beziet Europa alsof hij afkomstig is van een verre ster. – Neue Zürcher Zeitung
*Het boekje Europeana van de Tsjechische schrijver Patrik Ourednik is van een verbijsterende originaliteit en eenvoud die je confronteert met verrassende gebeurtenissen die de vorige eeuw gekleurd en getekend hebben. (…) Dit boek is het ideale geschenk dat grootvaders aan hun kleinkinderen kunnen geven. (www.liberales.be)

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.