Auschwitz 13917

Hoe ik de Duitse concentratiekampen overleefde

Mirjam Blits

Auschwitz 13917

ingenaaid: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-177-5, geïllustreerd, 300 blz., February 2012
Gewicht: 350 gram.

Uitgever: Just Publishers

woord vooraf: Jeroen Krabbé

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

Twee gruwelijke jaren verbleef de jonge, Amsterdamse Mirjam Blits in verschillende concentratiekampen. Zij wist te overleven en keerde na de oorlog moederziel alleen terug. Iedereen die ze lief had was omgekomen in de gaskamers of door de verschrikkingen van het kampleven: haar man, haar ouders, haar hele familie.

In haar grote eenzaamheid grijpt Mirjam pen en papier en begint te schrijven. Koortsachtig schrijft ze vel na vel vol, zonder te letten op fraaie taal of zinsbouw. Alles wat ze in de voorgaande jaren heeft doorstaan wordt opnieuw beleefd, de doden leven weer, haar beulen staan weer dreigend in haar kamer… Haar drang om alles vast te leggen is enorm. Pas als Mirjam haar hele verhaal van zich heeft af geschreven kan ze berusten. Ze besluit dat haar leven verder moet gaan.
Mirjam Blits’ manuscript belandt bij het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (nu NIOD). Zij die het daar lezen zijn diep onder de indruk. In 1961 verschijnt Mirjams manuscript in boekvorm. Vijftig jaar later publiceert Just Publishers de heruitgave van dit indrukwekkende, ontroerende en verassend eigentijdse boek.

Mirjam Blits was de tante van Jeroen Krabbé. De acteur/schilder raakte zeer ontroerd door het dagboek van zijn ‘tante Mary’. Het inspireerde hem tot een schilderijenserie over zijn joodse familie: De ondergang van Abraham Reiss. Speciaal voor deze heruitgave van Auschwitz 13917 schreef Jeroen Krabbé een indringend voorwoord.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat‘Een levensverhaal…ontstellend in zijn sobere eenvoud, openhartigheid en gruwelijkheid.... lees de hele teksttekstfragmentGillen en kermen bij zweepslagen kwam bij mij niet voor. Mijn nagels in mijn... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

Auschwitz 13917

paperback/ gebrocheerd: € 15.00
Hoe ik de Duitse concentratiekampen overleefde. Op de avond van 25 februari 1943 worden de 26-jarige Mirjam Blits en haar man door de ...

Meer boekennieuws op Facebook.