gebonden: € 12.00

ISBN: 978-90-74622-25-7, 224 blz., October 1998
Formaat: 20.0 (h) x 12.4 (b) cm. Gewicht: 370 gram.

vertaald door: Elly Bovée

beschrijving

Marianela, een arm en lelijk meisje uit de Noordspaanse mijnstreek, kan nergens voor deugen. Alleen de knappe Pablo, de blindgeboren zoon van een hereboer, geeft haar leven een doel. Nela is op de wereld om Pablo's geleidster te zijn, en haar ogen hebben slechts nut als ze de jongen tot gids dienen en hem over de schoonheden van de aarde kunnen vertellen. De vooruitgang treedt binnen in het mijndorp, als oogarts Golfín een poging waagt om Pablo het licht in de ogen te geven.

Galdós toont zijn meesterschap in de wijze waarop hij de grote tegenstellingen behandelt: fysieke en geestelijke schoonheid, industrie en platteland, heden en gisteren, cultuur en natuur. Het verhaal van de blinde jongen en zijn trouwe geleidster behoort tot de mooiste die Galdós heeft geschreven, en zal ook de lezer van vandaag boeien en ontroeren.


Benito Pérez Galdós (1843-1920) geldt als de belangrijkste Spaanse romanschrijver van de negentiende eeuw, vergelijkbaar met Dickens, Balzac of Tolstoi (of, om in Nederland te blijven, met Louis Couperus). Met een oeuvre van ruim honderd titels is hij een van de grondleggers van de moderne Spaanse roman. 'Marianela', verschenen in 1878, is een van Galdós' vroege werken en werd omschreven als 'een tragische idylle'.

In het werk van Galdós is grofweg een tweedeling te maken: enerzijds is daar de serie historische romans over het Spanje van de 19de eeuw, de 46 'Episodios Nacionales'. Daarnaast is er zijn oeuvre van 'moderne', contemporaine romans en toneelstukken.
Marianela is de eerste in een reeks vertalingen van moderne romans van Galdós. In vertaling verschenen tevens de romans 'Fortunata en Jacinta', 'Tormento', 'Mevrouw Bringas', 'Miauw' en 'Mededogen'.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.