Voormalige concentratiekampen

Plaatsen van strijd, rouw en educatie

Roel Hijink

Voormalige concentratiekampen

ingenaaid: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8704-266-0, geïllustreerd, 352 blz., December 2011
Formaat: 24.2 (h) x 16.0 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 659 gram.

beschrijving

Roel Hijink beschrijft in "Voormalige concentratiekampen" de kampen Schoorl, Amersfoort, Ommen, Vught en Westerbork, het voorportaal van Auschwitz.
De voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork zijn nu nationale herinneringscentra. Dit is geen vanzelfsprekende zaak, maar het resultaat van een moeizaam maar dynamisch en conflictrijk proces tussen verschillende belanghebbenden.

Vanuit cultuurhistorisch perspectief onderzoekt Roel Hijink de manier waarop de publieke herinnering aan de Duitse concentratiekampen in Nederland op hun historische locatie vorm heeft gekregen. Hij beschrijft de vormen die men hiervoor in opeenvolgende periodes heeft gebruikt en analyseert wat men nu eigenlijk precies wilde herinneren met en uitdrukken in die vormen. Hijink laat zien, dat de tekens van herinnering – de monumenten, de voormalige kampterreinen en de herinneringsmusea – zijn ontstaan als antwoord op nationale mythes, heersende politieke idealen en behoeften van de tijd waarin ze zijn vervaardigd.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.