Avonturen van Ukridge

Financieel genie met tegenslag

P.G. Wodehouse

Avonturen van Ukridge

paperback/ gebrocheerd: € 18.50

ISBN: 978-90-8684-078-6, 192 blz., February 2012
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 240 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: "Upper class" Engels Wodehouse Ukridge Jeeves

beschrijving

Stanley Featherstonehaugh Ukridge, of kortweg Ukridge, is een scharre­­laar met grootse ideeën. Hij is telkens op zoek naar financiële voordelen die hij met ingenieuze plannen en schema’s wil bereiken. Zijn vriend Corcoran is de trouwe toehoorder die hem voortdurend probeert te behoeden voor de valkuilen die Ukridge voor zichzelf creëert met zijn slimme plannetjes.
In de hier verzamelde verhalen ziet Ukridge telkens grote moge­lijkheden om zijn financiën weer op een acceptabel niveau te brengen. Dat dit niet de door hem gewenste gevolgen heeft hoeft geen betoog.
P.G. Wodehouse (1881-1975) schreef zo’n honderd romans en talloze korte verhalen. In ijzersterke plots zet Wodehouse met subtiele humor en een perfect gevoel voor nuance zijn personages neer in het Engeland van net voor de Eerste Wereldoorlog.
In zijn werk neemt hij het Victoriaanse Engeland vaak op de hak. De verhalen spelen zich af in landhuizen waar butlers waken over het welzijn van hun heer en waar klaplopers zoals Ukridge met mooie verhalen hun slag willen slaan. De kleding is deftig en gepast, met slobkous, wandelstok en hoge hoed.

Leonard Beuger vertaalde de laatste acht Ukridge verhalen die nog niet eerder in boekvorm verschenen zijn, in fris ‘modern dutch’.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.