Jaëla, Mijn Kracht

Chava Vaz Dias

Jaëla, Mijn Kracht

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-94-91254-25-3, 198 blz., November 2011
Formaat: 20.6 (h) x 14.3 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 388 gram.

Uitgever: Calbona Uitgeverij

trefwoorden: Jodenvervolging, Concentratiekamp, Pleeggezin, Eenzaamheid, Oorlogswees, Alcoholisme

beschrijving

Dit boek heb ik opgedragen aan een ieder die zichzelf herkent als slachtoffer van een oorlog en/of alcoholisme. Hierbij ben ik er mij terdege van bewust, dat zolang de mens niet in staat is om als gezond denkend wezen te fungeren, er weinig of niets zal veranderen. Maar ik hoop op beter.
Daarom wil ik mijn levensgeschiedenis vertellen. Die begon met mijn geboorte op 17 maart 1942 toen de Tweede Wereld-oorlog al bijna twee jaar gaande was. Ik groeide op als joodse oorlogswees in een willekeurig pleeggezin met alle gevolgen van dien. In dit boek heb ik ten behoeve van de privacy waar nodig gefingeerde namen gebruikt.
Toen ik in 1962 trouwde kon ik niet weten dat ik mijn leven zou gaan delen met een alcoholist die eigenlijk zelf slachtoffer van zijn jeugd is geworden. Het onbegrip en geweld van zijn vader tijdens zijn opvoeding maakte van mijn leven een nog grotere hel dan het al was.
In 1964 werd mijn dochter geboren, een niet erkend tweede generatie slachtoffer, dat tot op heden nog met haar trauma’s moet leven.
Door het lezen van mijn boek zal u duidelijk worden wat ik met een slachtoffer van oorlog en alcoholisme bedoel.
Ik hoop echter, dat indien u lotgenoot bent, u net als ik alsnog een stukje geluk kunt terugwinnen. Voor de moed die voor dit schrijven nodig was, is het verhaal het waard om gelezen te worden.
Al was het maar om mijn ervaringen te kunnen proeven.

Als Chawa Vaz Dias als enige van een gehele familie de oorlog overleeft, wacht haar een waar labyrint aan situaties die zij als jong kind het hoofd moet bieden. Als oorlogswees wordt zij geplaatst in een willekeurig pleeggezin en daarmee begint voor haar een lange weg van verdriet en teleurstelling. Telkens weer wordt haar vertrouwen in mensen beschaamd en wordt haar leven een ware hel. Maar, ondanks dit alles vindt zij toch de kracht om door te gaan. Om te zijn zoals ze nu is.

In 1990 is Chawa Vaz Dias vanuit Israël teruggekomen naar Nederland en woont nu, na enige tijd in onze hoofdstad gewoond te hebben, in een plaats in het midden van het land.
Dit boek heeft ze geschreven in Israël, zittend op het balkon. Het land van zon, strand en palmen verzachtte de pijn van voorgaande jaren en gaf haar de moed haar levensgeschiedenis op te schrijven.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.