Lont

KRITISCHE KLASSIEKEN 2

Franz Josef Degenhardt

Lont

gebonden: € 23.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-816628-2-6, 192 blz., November 2011
Formaat: 21.0 (h) x 13.0 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

trefwoorden: Tweede Wereldoorlog, verzetsroman

Niet het 'zoveelste' oorlogsboek

KRITISCHE KLASSIEKEN No. 2

Over de Tweede Wereldoorlog en het Hitler-regime zijn - ook in het naoorlogse Duitsland - talloze romans en verhalen geschreven. In Lont laat Degenhardt ons zien dat er ook in Duitsland (en wel in andere milieus dan dat van de aristocratische graaf Von Stauffenberg) tenminste een gedeeltelijk bewustzijn van het ware karakter van het nazi-regime bestond en dat een klein aantal arbeiders daaruit concrete conclusies heeft getrokken en daad-werkelijk verzet probeerde te plegen.

Lont is de eerste roman van de in Duitsland vooral als zanger-componist bekende Franz Josef Degenhardt. Het is de ballade van Fänä Spormann en zijn dertien- en veertienjarige kameraden uit het Ruhrgebied. In de eindfase van de Tweede Wereldoorlog verrichten ze koeriersdiensten, steken de lont in goederenwagons en werken samen met de Ondergrondse. Terwijl hun vaders zijn gesneuveld, omgebracht of in het concentratiekamp zitten, groeien ze op in hun grauwe fabriekswijk, tussen bestorven en onbestorven weduwen, dwangarbeiders, vluchtelingen en verzetsstrijders. Onder de ogen van de nazi’s stelen ze zeshonderd liter wijn en vervoeren ze springstoffen en wapens tot de overlevende vaders weer terugkomen.

Lont is een opmerkelijke roman over het Duitse verzet tegen de nazi’s, geschreven vanuit het bijzondere perspectief van beginnende pubers die al vroeg volwassen moeten worden. Degenhardt verraste in 1973 vriend en vijand met dit fenomenale boek, dat zeker niet ‘het zoveelste’ oorlogsboek is.

Ter gelegenheid van Degenhardt aanstaande 80ste verjaardag op 3 december 2011 heeft Gerrit Bussink zijn vertaling uit 1973 geheel herzien. Ook schreef hij een geactualiseerd nawoord bij deze uitgave, die als tweede deel in de serie 'Kritische Klassieken' verschijnt. Onfortuinlijkerwijze is Degenhardt op 14 november 2011 overleden, waardoor hij deze nieuwe uitgave niet meer mee heeft mogen maken.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.