Theater Levano

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-79020-19-5, 144 blz., June 2013
Formaat: 24.0 (h) x 15.0 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 378 gram.

Uitgever: v/h Huis Clos

boekontwerper: Piet Gerards

trefwoorden: dadaïst voordrachtskunstenaar perfomer componist musicus

Monografie van Neerlands laatste dadaïst

'Theater Levano'gaat over theatermaker en musicus Chaim Levano (1928). Levano's leven speelde zich af in Heerlen, Roermond en Amsterdam, met tussenstations in Israël, Parijs, München, Münster en Berlijn. Vanaf de vroege jaren '50 trad hij op als musicus, componist, arrangeur, begeleider, schrijver, regisseur, stem- en voordrachtskunstenaar, acteur, theater-, installatie- en radio- en tv-maker.
In Nederland, en later ook in Duitsland, trokken zijn consequent op het avantgardistische en modernistische gedachtegoed gebaseerde activiteiten veel aandacht. Vele groten uit de moderne traditie van Daniil Charms tot Kurt Schwitters, van Gertrude Stein tot Velimir Chlebnikov werden door hem binnen en buiten het theater gebracht. Maar ook op het eerste gezicht toegankelijker werk als de roman Hersenschimmen van Bernlef en Liefdesmest van Hans-Joachim Schädlich werden succesvol omgezet tot vervreemdend muziektheater. Levano was de eerste die het pianorepertoire van Erik Satie in Nederland speelde, die Kurt Schwitters liet klinken, de muziek van de filosoof Friedrich Nietzsche ten gehore bracht en die werk maakte van de stukken van Gertrude Stein.
Als uitvoerend musicus was hij een van de steunpilaren van het Resistentie Orkest, het ontregelende ensemble dat de salonmuziek in Nederland herintroduceerde.

'Theater Levano' heeft de vorm van een lexicon, waarin levensschets en muziek, theater- en museumactiviteiten op trefwoorden en jaartallen gerangschikt zijn. Zo kan de lezer in de geest van de kunstenaar zijn eigen Levano samenstellen. De biografische schets is van de hand van Camiel Hamans. Ben van Melick, Martin Stam en anderen schreven de lemmata. Piet Gerards Ontwerpers verzorgde de vormgeving.

Op de gelijknamige dvd is een twintigtal producties van Chaim Levano verzameld. Vanuit het boek wordt naar de fragmenten verwezen, zodat de film niet enkel als autonoom document maar vooral ook als illustratie van de tekst gebruikt kan worden. Cineast Kees Hin, met wie Levano eerder enige films maakte, droeg zorg voor de samenstelling en, samen met Rens Oomens, voor de montage en de productie.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.