Israël

Van lieveling tot paria

Hans Knoop

Israël

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-175-1, 240 blz., September 2011 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

Het boek "Israël - van lieveling tot paria" verschijnt op een hoogst actueel moment, september 2011. Dat is gelijktijdig met een nieuwe historische episode in het Israelisch-Palestijns conflict: de aanvraag door de Palestijnse Autoriteit bij de Algemene Vergadering van de VN om de staat Palestina te erkennen en als lid te aanvaarden. Ook de rellen in Egypte bij de Israëlische ambassade en met de dag slechter wordende verhouding tussen Turkije en Israël zorgen dat Israël vrijwel dagelijks voorpaginanieuws is.

Actueler kan het boek van Hans Knoop dus niet zijn.
Tijdens zijn correspondentschap bijna 45 jaar geleden kon Israël in de wereld en zeker in Nederland geen kwaad doen. Leden van de NVV (voorloper van het FNV) doneerden zelfs een uur loon en bloed aan het land.

Nu – bijna een halve eeuw later – worden we volgens Hans Knoop geconfronteerd met het spiegelbeeld en lijkt de joodse staat geen goed meer te kunnen doen. Geen land ter wereld oogst naar zijn oordeel zoveel – onterechte – kritiek.

Toch veranderde ook Hans Knoop – in 1978 door wijlen premier Begin gevraagd om deel van zijn mediastaf te gaan uitmaken – gedeeltelijk van opvatting. Aanvankelijk bekend staande als havik in het Israëlisch-Palestijns conflict raakte hij (evenals politici als o.m. Ariel Sharon, Livni en Olmert) gaandeweg steeds meer overtuigd van het feit dat alleen een twee-statenoplossing recht aan beide partijen doet en tot een duurzame vrede kan en moet leiden. Volgens Knoop komt de aanvraag tot erkenning van Palestina 64 jaar te laat.

Boris Dittrich, aan wie het eerste exemplaar van Israël van lieveling tot paria werd overhandigd kenschetste het boek als een met verschillende lagen. Hij was zeer onder de indruk van de inhoud.

Meer teksten en voorbeelden:

De rol van de mediaIn verschillende hoofdstukken gaat Hans in op Israëls slechte imago in de rest... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.