Het getuigenis van Jarfos

Rafael Sánchez Ferlosio

Het getuigenis van Jarfos

ingenaaid: € 18.00

ISBN: 978-90-74328-23-4, 253 blz., November 1996
Formaat: 20.0 (h) x 13.0 (b) x 2.5 (d) cm.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

vertaald door: Miel Slager

trefwoorden: geofictie Cervantesprijs

beschrijving

Rafael Sánchez Ferlosio (1927) geldt als belangrijke maar excentrische figuur in de Spaanse literatuur. Behalve als essayist (in 1994 kreeg hij de Premio Nacional de Ensayo) is hij vooral bekend vanwege El Jarama uit 1956, dat geldt als een van de beste Spaanse romans uit die jaren. Hetzelfde geldt voor El testimonio de Yarfoz (1986). Door El País werd het boek tot een van de tien beste Spaanse romans van de vorige eeuw gekozen.
Geheel terecht heeft Sánchez Ferlosio dit jaar de Cervantesprijs 2004 ontvangen. De onderscheiding geldt als de belangrijkste literaire prijs in de Spaanstalige wereld.

Het getuigenis van Jarfos vertelt over de prinsen Nebrid en Sorfos, vader en zoon uit een vorstengeslacht waarin vredelievendheid en vechtlust elkaar elke generatie af lijken te wisselen. De vader verlaat uit schaamte over een gewelddaad van zijn familie het rijk waarvan hij de vorst had kunnen worden. Zijn vrijwillige ballingschap voert hem steeds verder weg van zijn vroegere leven, zijn eigen taal, zijn eigen cultuur. De zoon zal later de troon veroveren die zijn vader vacant heeft gelaten. Hun levens spelen zich af in een verzonnen maar realistische omgeving, de delta van de Barcial. De cultuur van de vele volken die daar wonen vormt de voornaamste inhoud van dit boek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.