Hockeyen om het hoofd van de bisschop

Peter Hattink

Hockeyen om het hoofd van de bisschop

paperback/ gebrocheerd: € 22.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-330-1, 220 blz., October 2011
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 338 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: volksverhalen, reisverhalen, Latijns-Amerika, anekdotes, geschiedenis

Volksverhalen over Latijns-Amerika

Peter Hattink reisde vele jaren als journalist door heel Latijns-Amerika. De verhalen die hij onderweg opdeed, tekende hij op en werkte hij na intensief onderzoek verder uit. Het is voor het eerst dat deze kleurrijke geschiedenissen op journalistieke wijze benaderd worden. Rasverteller Hattink zet ze hiermee in een geheel nieuw licht.
Deze anekdotische verhalen over de verovering van Spaans Amerika en de daarop volgende koloniale periode breken met de interpretatie van de geschiedenis uit de vorige eeuw. Een paar voorbeelden. Meer dan drie eeuwen lang waren de meisjes en vrouwen in Lima veel vrijer dan hun Europese zusters. De oorzaak was een bepaling van de Katholieke Koningen die na de val van het Spaanse Granada in 1492 de Moorse slavinnen op den duur verbood hun gezicht te bedekken met een sluier. Zij kregen de Spaanse shawl aangeboden. De Moorse meisjes zagen in deze shawl een nieuwe vorm om hun gezicht te bedekken en daarbij ontdekten zij dat ze overzee veel vrijer waren dan in Spanje zelf. Spaanse meisjes en vrouwen in Lima namen deze nieuwe gewoonte over en zij flirtten er als anonieme “femmes fatales” drie eeuwen op los.
Kinderen leerden vroeger dat Columbus een aartsslimme zeevaarder en bestuurder was. Nu geeft onderzoek een heel ander beeld van deze man uit Genua die niet als eerste man in de vijftiende eeuw Amerika ontdekte. Ook lijkt hij niet op zijn geschilderde portretten. De Zuidelijke Nederlanden exporteerden in de zestiende eeuw al bier en tekenverhalen naar Spaans Amerika. De echte Robinson Crusoe was een Spaanse kapitein die voor de duivel werd aangezien. Het door de eeuwen heen succesvolle Engelse jongensboek Robinson Crusoe blijkt verzonnen, is voor een gedeelte overgenomen uit een Nederlands werk en speelt zich af in de tropische Zeeuwse oud-kolonie Nieuw Walcheren. Een Costa Ricaanse maagd joeg de Nederlandse piraat Eduard Mansvelt het land uit.
Alle koffie, die nu in Latijns-Amerika gedronken wordt, is afkomstig uit de Botanische Tuin van Amsterdam.

Het plezierig lezende, ruim gedocumenteerde en onderhoudende boek is voorzien van passende en ondersteunende illustraties.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.