De Kriegsmarine in Rotterdam

Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Jan Willem van Borselen

De Kriegsmarine in Rotterdam

gebonden: € 34.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6100-649-7, geïllustreerd, 224 blz., January 2012 UITVERKOCHT!

beschrijving

Rotterdam was van 1940 tot 1945 weinig minder dan een Duitse marinestad. Vanuit de Waalhaven stoven vanuit een grote scheepsbunker snelle motortorpedoboten (Schnellboote) de Noordzee op om geallieerde schepen te torpederen. Bovendien escorteerde de Kriegsmarine vanuit Rotterdam de Duitse konvooien van ertsschepen (uit Zweden en Noorwegen), bestemd voor de vitale oorlogsindustrie in het Roergebied. Nederlandse oorlogsschepen werden tot krijgsbuit verklaard. Terwijl civiele schepen werden gevorderd, omgebouwd en bewapend, met name voor de beoogde invasie van Engeland.

Alle scheepswerven werden gedwongen om continue te werken voor de bezetter, wat prompt werd afgestraft door geallieerde bombardementen (met rampzalige missers). In en om Hoek van Holland werd een zware kustverdediging opgebouwd als onderdeel van de beruchte Atlantikwall. Overal in de stad zat de Kriegsmarine met haar waldiensten en personeel: in havens en langs kades (allemaal Sperrgebiet), in gevorderde loodsen, kantoren en schoolgebouwen, ook in chique herenhuizen (voor de officieren). En in de stad werd driftig gepassagierd door Duitse matrozen, niet zonder amoureuze gevolgen.

Toen de oorlogskansen voorgoed keerden, sloeg de bezetter hard toe. Havens werden geblokkeerd met zinkschepen, waarna alle walinstallaties op Zuid werden verwoest. Een laatste wanhoopspoging met agressieve eenmans ‘Dwergduikboten’ mislukte jammerlijk. Na de Duitse capitulatie restte alleen een smadelijke aftocht. Het boek besluit met ‘sporen na de oorlog’ van de Kriegsmarine in Rotterdam en Hoek van Holland.

De auteur diende bij de Koninklijke Marine die hij verliet in de rang van kapitein ter zee. Bij Uitgeverij Ad. Donker verschenen eerder van zijn hand De Marinierskazerne in Rotterdam, een boek over de Rotterdamse geschiedenis van het korps mariniers en Blizmeisje, een biografie van een jonge Duitse vrouw die diende bij Hitlers Luftwaffe.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.