Van Prisongang tot TBS

Biografie van een geweldadige man

Frank van Gemert

Van Prisongang tot TBS

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-181-2, 240 blz., October 2011
Formaat: 21.0 (h) x 13.5 (b) cm. Gewicht: 380 gram.

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

Rauw, oprecht en schokkend is dit persoonlijke verhaal van Jan Hoolwerf, een gewelddadige man met indrukwekkend strafblad, opgetekend door criminoloog Frank van Gemert na een lange reeks gesprekken met de hoofdpersoon. Maar wat begon als een wetenschappelijk onderzoek naar het leven van dit voormalig lid van een Amerikaanse prison gang, eindigde in een poging tot moord. Een bizarre wending voor schrijver en onderzoeker Van Gemert.
“Al een jaar of vijftien houd ik me bezig met jeugdbendes, met gangs,” vertelt Van Gemert. “Bij toeval hoorde ik van een Nederlander die in een Amerikaanse prison gang had gezeten.” Hij benaderde Jan Hoolwerf, die zichzelf Yahya noemt, en trof een bijzonder benaderbaar persoon. Hoolwerf stemde al gauw in met Van Gemerts verzoek zijn leven op te tekenen in een wetenschappelijke biografie.

Hoolwerf is in de interviews opmerkelijk open en eerlijk over zijn leven, zijn ellendige jeugd met een tirannieke vader, zijn geweldsverleden en zijn oneindig lang strafblad. Hij vertelt zonder schroom hoe hij mensen neerstak, hoe hij overleefde in de gevangenis en zich daar zelfs thuis ging voelen. In het boek vertelt Hoolwerf ook hoe hij, na een gewelddadig leven in Nederland, lid wordt van een Amerikaanse prison gang. Hij moet in de VS een straf uitzitten wegens het smokkelen van cocaïne. Uiteindelijk komt hij vrij, keert terug naar Nederland en pikt zijn oude leven weer op.

De totstandkoming van zijn biografie biedt houvast aan Hoolwerf die maar moeilijk kan wennen aan het leven buiten de gevangenis. Als de interviews zijn afgerond pleegt hij onverwacht een levensdelict. Het slachtoffer overleeft. De dader wordt voor poging tot moord tot vijf jaar gevangenis en tbs veroordeeld.

Van prison gang tot tbs is geen journalistiek verslag van criminele feiten, maar het persoonlijke verhaal van een gewelddadige man die geheel vastloopt. Een schokkend relaas zonder excuses of neutralisaties, dat zowel de eigen woorden van de dader bevat als een scherpe analyse van de wetenschapper.

Meer teksten en voorbeelden:

Persoonlijk verhaal krijgt dramatische wendingIn Nederlandse true crime boeken komen de criminele hoofdpersonen als regel... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.