Cornelia, moeder van de Gracchen.

Het verraad van de Republiek

Joost Douma

Cornelia, moeder van de Gracchen.

paperback/ gebrocheerd: € 22.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-75879-58-2, 248 blz., December 2011
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 331 gram.

trefwoorden: historische roman Romeinse Republiek

beschrijving

In een aangrijpende monoloog blikt Cornelia (ca. 193-ca. 109 v. Chr.), dochter van Scipio Africanus, de overwinnaar van Carthago, terug op haar leven en dat van haar zonen Tiberius en Gaius. Zij gingen de boeken in als de Gracchen en waren de revolutionairen van hun tijd.
Op jonge leeftijd trouwt Cornelia met de dertig jaar oudere Tiberius Sempronius Gracchus, een van de machtigste mannen die de Romeinse Republiek ooit heeft gekend. Na een huwelijk van meer dan dertig jaar verliest Cornelia haar man, maar ze zal oud worden als een van de meest invloedrijke vrouwen van haar tijd.
De Romeinse Republiek raakt in een crisis. Intriges, verraad, omkopingen en schandalen beheersen het dagelijks leven. De Gracchen proberen de Republiek te redden met de verdeling van land als inzet van de politieke strijd. Tiberius wordt beschuldigd van tirannie en onder de ogen van zijn moeder doodgeknuppeld. Negen jaar later zet zijn broer Gaius de strijd voort. Ook hij wordt vermoord. Cornelia heeft zich inmiddels teruggetrokken in een villa nabij Napels.
Deze historische roman biedt het meeslepende relaas van een verdrietige, maar nog steeds strijdlustige en trotse moeder. De beschrijvingen zijn gebaseerd op historische feiten en gebeurtenissen, en nemen de lezer mee naar het oude Rome. Met de recente discussies over de neergang van de democratieën in het Westen wint het verhaal van de Gracchen opnieuw aan actualiteit.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Joost Douma (1951) wijdde, naast zijn baan als consultant voor diverse overheden... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.