De kracht van het lot

Kortingsactie

Josefina Aldecoa

gebonden: € 12.00

ISBN: 978-90-74622-35-6, 237 blz., January 1998
Formaat: 20.0 (h) x 12.4 (b) cm.

vertaald door: Eugenie Schoolderman

beschrijving

Oorspronkelijke prijs euro 17,95; nu voor euro 10,00 bij Boekenroute

De lezers kennen Gabriela, de hoofdpersoon van 'De kracht van het lot', uit de romans 'Geschiedenis van een schooljuffrouw' -over de jaren voor en tijdens de Burgeroorlog- en 'Vrouwen in het zwart' -over haar tijd als balling in Mexico. In dit laatste deel van de trilogie is Gabriela teruggekeerd in Spanje, na de dood van Franco. Ze slijt haar dagen in een moderne buitenwijk van Madrid, waar ze zich overgeeft aan herinneringen aan vroeger en heldere en weemoedige observaties van haar huidige bestaan. De bezoeken van haar dochter Juana en haar kleinzoon vormen de hoogtepunten in een leven dat wordt gekenmerkt door enerzijds de twijfels over gemaakte keuzes en anderzijds de berusting die komt met de ouderdom. De kracht van het lot is een constante monoloog waarin antwoord wordt gezocht op moeilijke vragen. Is het lot bepalend voor ons leven? Gabriela gelooft van niet: ‘het lot is het karakter,’ citeert ze een klassiek auteur.

Josefina Aldecoa werd in 1926 geboren in de noordspaanse stad León en was getrouwd met de in 1965 vroegtijdig overleden auteur Ignacio Aldecoa. Ze heeft in de loop van haar leven een bescheiden, zeer persoonlijk oeuvre opgebouwd, waarin ze de gevoelens van haar generatiegenoten op uiterst heldere wijze weet te vertolken.


Recensies:

In 'Surplus' -tijdschrift over boeken en schrijfsters- van mei/juni 2000 heeft Marjolein Santen aandacht besteed aan 'De kracht van het lot' en de trilogie van Aldecoa:
'De trilogie toont, zonder in sentimenten te vervallen, de gevoelige binnenwereld van deze generaties in een woelige buitenwereld. De herinneringen uit de afzonderlijke delen rijgen zich aaneen tot een indringend, intiem verhaal met Spanjes bewogen geschiedenis als rode draad.'
'De herinneringen vloeien over in gedachten over het heden, over haar huidige bestaan als oude vrouw in een land dat haar niet meer toebehoort. Aldecoa laat op overtuigende wijze zien hoe een bewogen mensenleven in melancholie kan eindigen, hoe moeilijk het is om na jaren ballingschap weer een nieuw bestaan op te bouwen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.