Vrouwen in het zwart

Kortingsactie

Josefina Aldecoa

gebonden: € 12.00

ISBN: 978-90-74622-30-1, 220 blz., January 2002
Formaat: 20.0 (h) x 12.4 (b) cm.

vertaald door: Eugenie Schoolderman

beschrijving

Gabriela en Juana, moeder en dochter, beleven de benauwde jaren van de Spaanse Burgeroorlog in een provinciestad in Castilië. Gabriela is weduwe -haar man we rd gefusilleerd omdat hij voor de Republiek vocht- en voorziet in haar bestaan met het geven van privé-lessen. Als ze de kans krijgt om te emigreren naar Mexico, grijpt ze die aan. Daar wordt ze door de rijke Octavio ten huwelijk gevraagd, en gaan zij en ha ar dochter met hem mee naar zijn afgelegen hacienda in de buurt van Puebla. De vrouwen leiden daar een comfortabel leven, hoewel de droeve gebeurtenissen van de oorlog in Europa constant op de achtergrond aanwezig blijven. De liefde voor haar dochter en haar nieuwe echtgenoot, en het onderwijs aan de locale jeugd vormen voor Gabriela het houvast in haar bestaan als balling.
Juana voelt een sterke genegenheid voor haar moeder, maar verzet zich ook tegen haar afstandelijkheid en de berusting die bezit van haar heeft genomen. Na de oorlog besluit Juana terug te keren naar Spanje om te gaan studeren in Madrid, waar ze betrokken raakt bij de rebellie tegen de dictatuur van Franco.

De Spaanse schrijfster Josefina Aldecoa (1926) geeft met 'Vrouwen in het zwart' een vervolg aan haar trilogie over het leven van Gabriela, die begon met 'Geschiedenis van een schooljuffrouw'. In het derde deel, 'De kracht van het lot', is Gabriela als oude dame weer terug in Spanje, dat na de dood van Franco moderne wegen inslaat.

Josefina Aldecoa werd in 1926 geboren in de noordspaanse stad León en was getrouwd met de in 1965 vroegtijdig overleden auteur Ignacio Aldecoa. Ze heeft in de loop van haar leven een bescheiden, zeer persoonlijk oeuvre opgebouwd, waarin ze de gevoelens van haar generatiegenoten op uiterst heldere wijze weet te vertolken.

Recensies:

'Sommige herinneringen zijn vervaagd of verbrokkeld, maar de gevoelens van het meisje in 'Vrouwen in het zwart' zijn authentiek en zeer navoelbaar. Zij is, zeker in het eerste deel van het boek, nog zo jong dat alle indrukken direct en ongefilterd bij haar binnenkomen. Wat voor haar zo beangstigend gewoon is, legt voor de lezer de gekte van de oorlog bloot. Het boek is sfeervol en van een grote intimiteit, De heftigheid van de emoties wordt gedempt door de afstand van de tijd, die een waas over de herinneringen heeft gelegd. Deze roman is mooi zoals een in nevelen gehuld landschap, waaruit hier en daar een prachtig detail opdoemt. Om melancholiek van te worden.'
Judith Uyterlinde in NRC Handelsblad van 16 april 1999

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.