De Afrikaanse kust

Rodrigo Rey Rosa

gebonden: € 12.00

ISBN: 978-90-74622-46-2, 149 blz., January 2004
Formaat: 20.0 (h) x 12.4 (b) cm. Gewicht: 400 gram.

vertaald door: Trijne Vermunt

beschrijving

Met raadsels omgeven zijn de gebeurtenissen rond een Colombiaanse toerist en een jonge Marokkaanse herder. Het toeval brengt hen samen in Tanger, aan de Afrikaanse kust, een grensgebied waar de herinnering vervaagt. De een breekt voorgoed met zijn verleden, de ander ziet zich bevestigd in de wortels van zijn bestaan. Een uil, traag en schrander, cirkelt boven hun hoofden en vormt de dunne verbindingsdraad tussen de twee jongemannen.

In glashelder proza, ontdaan van alle opsmuk, vertelt Rey Rosa een verhaal waarin de dingen nooit zijn wat ze lijken en de werkelijkheid even vluchtig is als verontrustend.

‘De uil vloog laag in een cirkel rond de kraal en de schuilplaats van de herder voordat ze afdaalde naar de steile kust. Ze vloog tegen een harde wind in, langs de kliffen, in de richting van het donkerste deel van de avond.’

Van Rodrigo Rey Rosa (Guatemala, 1958) verschenen ook de novellen 'Bomengevangenis / De Schepenlichter', 'Wat Sebastiaan droomde', 'Na de vrede', 'Verloren wraak' en 'Betoverde stenen'.

Rey Rosa werd in 1958 geboren in Guatemala en woonde in New York en Marokko. Hou bouwt gestaag voort aan zijn oeuvre, waarmee hij inmiddels een vooraanstaande plaats heeft ingenomen onder de jonge Latijnsamerikaanse auteurs. Zijn werk werd vertaald in het Frans, Engels en Duits. Rey Rosa wordt beschouwd als de 'literaire erfgenaam' van Paul Bowles, die werk van hem in het Engels heeft vertaald.


‘Rodrigo Rey Rosa is ongetwijfeld de interessantste hedendaagse auteur uit Guatemala.’ Ilse Logie in Trouw.

Recensie Biblion (Bibliotheek.nl):
Een Colombiaanse toerist moet noodgedwongen langer in Tanger blijven, omdat zijn paspoort is verdwenen. Terwijl hij op een nieuw paspoort wacht, ontfermt hij zich over een uil die hij van een jongen op straat heeft gekocht. Parallel hieraan loopt het verhaal van een jonge Marokkaanse schaapherder die een amulet van een uilenoog wil maken en door een toevallige samenloop van omstandigheden juist deze uil in handen krijgt. Voor beide hoofdfiguren, die elkaar slechts vluchtig ontmoeten, markeert de aanwezigheid van de uil een wending in hun leven. Eerder verscheen van deze auteur (Guatemala, 1958) onder andere de roman 'Verloren wraak', die zich eveneens, zij het slechts deels, in Tanger afspeelt. 'De Afrikaanse kust' is geschreven in een krachtige, bondige stijl die sterk tot de verbeelding spreekt. Daarbij ademt het boek bij vlagen een mysterieuze sfeer die in combinatie met de Arabisch getinte prachtige Mediterrane sfeertekening voor een intrigerend verhaal zorgt. Gebonden: vrij kleine druk. Erik Wester

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.