Stavoren

Hoofdstad van de Friese kusten

Binne BoonstraDirk HuizingaJohan PrinsKlaas Jansma

gebonden: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77948-64-4, geïllustreerd, 160 blz., April 2011
Formaat: 25.0 (h) x 21.0 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 990 gram.

Uitgever: Uitgeverij PENN.nl

trefwoorden: Stavoren, Staveren, Friesland, 950 jaar, 950 jaar Stadsrechten, Visserij, houtbouw, ST 16, Odulphus, Odulfus, Binne Boarnstra, Binne Boonstra, ...

Jol als symbool

In 2011 gedenkt Stavoren het feit dat de stad 950 jaar geleden stadsrechten zijn toegekend. Dat is een uiting van verregaande bescheidenheid. Want al veel langer behoort Stavoren, Staveren of Starum tot de aanzienlijkste steden van het oude Friesland. En dat strekte zich uit van het Zwin bij Vlaanderen tot de Wezer in noordelijk Duitsland.

Vanuit Staveren is een uniek zeerecht ontwikkeld en verbreid. Hier stond het eerste klooster in de noordelijke gewesten. En zelfs na zware tegenslagen in de dertiende en veertiende eeuw veerde de stad weer op.

Pas toen de visserij in het laatste kwart van de negentiende eeuw opbloeide, kreeg Staveren iets van de oude rijkdom terug. De Staverse jol werd het symbool van vitaliteit. Een van de oudste, mooiste jollen, de ST 16, is daarom terecht gerestaureerd. Het is, dankzij Johan Prins, een kunstwerk in hout geworden.

Dit alles komt aan de orde in dit boek: Staveren. Hoofdstad van de Friese kusten. De auteurs hebben er met veel plezier aan gewerkt. Dat zult u merken bij het lezen!

Figuren/plaatjes:


  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.