Een handkus van Atatürk

Opgroeien in Istanbul 1933-1954

drs Gisella Minach

paperback/ gebrocheerd: € 18,95
ISBN: 978-90-71633-12-6, geïllustreerd, 197 blz., april 2011 UITVERKOCHT!

co-auteur: dr Pieter Stokvis

trefwoorden: Istanbul,1933-1954,auto-biografisch

Opgroeien in Istanbul 1933-1954

Het is het verhaal over het leven in Istanbul vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van Gisella Minach, die daar als Italiaans staatsburger geboren en getogen is.
Haar verhalen zijn geordend en geredigeerd door Pieter Stokvis.

In 1954 kwam Gisella Minach (1933) als 21-jarige bruid uit Istanbul naar Nederland. Haar achtergrond was heel anders dan die van hedendaagse importbruiden uit Turkije, want als Frans sprekende Italiaanse staatsburger was zij afkomstig uit de groep van buitenlandse ingezetenen. Hun aanwezigheid en die van christelijke minderheden en joden gaven Istanbul een multicultureel karakter.

In haar herinnering gaat zij terug naar de stad van haar jeugd, toen minderheden en islamitische Turken naast elkaar leefden zonder zich om integratie te bekommeren.
Na de oorlog werd de situatie voor de minderheden steeds moeilijker en nam de druk om Turks te spreken toe. Op de kunstacademie worstelde zij dan ook met de vraag of zij haar Italiaanse identiteit moest inruilen voor een Turkse. In het boek zijn autobiografische elementen en persoonlijke observaties verweven. Eerst vertelt zij over haar familieachtergrond, de multiculturele stadssamenleving, het gezelschapsleven en haar woonomgeving. Vervolgens over haar kinderjaren, de Italiaanse scholen, haar vriendinnen en haar opleiding aan de kunstacademie en in het atelier van Bedri Rahmi Eyüboglu. In de verhalen over haar lotgevallen en die van haar familie komt de fascinerende culturele veelvoud van Istanbul tot leven, die nu tot het verleden behoort.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.