Drukker dan ooit, werken na je 65ste

Cisca Dresselhuys

Drukker dan ooit, werken na je 65ste

paperback/ gebrocheerd: € 14.95

ISBN: 978-90-8975-199-7, 240 blz., February 2012 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

editie: Geheel herziene en geactualiseerde druk

trefwoorden: Pensioen 60 Plus Tips Adviezen Bekende Nederlanders Doorwerken Eigen Ervaringen

Help, ik moet met pensioen!

Het thema is actueler dan ooit en houdt werkend Nederland behoorlijk bezig: de pensioenleeftijd. Hoewel er met veel moeite een akkoord is gekomen over verhoging van deze leeftijd, zijn er ook steeds meer tegengeluiden te horen van 65-plussers die nog lang niet willen stoppen. Cisca Dresselhuys breekt een lans voor deze werklustigen, die nog altijd stuiten op allerlei beperkende regels en veel onbegrip.

Hoewel de hogere pensioenleeftijd van 67 jaar eraan komt, lijken 65-plussers op het ogenblik afgeschreven te zijn voor de arbeidsmarkt. Te oud, te duur en te vaak ziek is het vooroordeel. Maar al die dingen kloppen niet. Inmiddels willen steeds meer 65-plussers doorwerken na hun officiële pensioen. Vergeleken met tien jaar geleden is dit aantal verdubbeld. Maar hoe doe je dat? Veel formele, maar ook irrationele bezwaren zitten daarbij in de weg. Toch raden deskundigen aan om – als het even kan – te blijven werken om zowel lichamelijke als geestelijk aftakeling tegen te houden. Of, zoals bestseller-schrijver en hersendeskundige Dick Swaab zegt: “Use it or lose it.”

Nu dit jaar zo’n 225.000 Nederlanders 65 worden en volgend jaar nog eens 215.000 (de babyboom-generatie bereikt de pensioengerechtigde leeftijd) wordt het hoog tijd om het probleem van de doorwerkende oudere onder ogen te zien en op te lossen.

Cisca Dresselhuys (68) interviewde de afgelopen jaren tientallen bekende Nederlanders, die er bewust voor kozen te blijven werken na hun 65-ste. Hun verhalen zijn een steuntje in de rug voor alle toekomstige pensionado’s, die voor deze keuze komen te staan. Ook vertelt zij haar eigen verhaal, hoe zij vier jaar geleden moest stoppen als hoofdredacteur, wat haar niet gemakkelijk afging. Maar zij vond een oplossing, die zij graag met collega-ouderen deelt.

De eigen ervaringen van Cisca Dresselhuys (‘Het is zwaar, iets wat je nog jaren zou willen uitstellen’) zijn tekenend voor het gevoel dat mensen kan bekruipen, wanneer zij op hun 65-ste verplicht moeten stoppen, terwijl zij daar totaal niet aan toe zijn.

Doorwerken op oudere leeftijd voor wie dat wil, blijkt nog niet zo eenvoudig. Toch raden deskundigen het juist aan als manier om aftakeling tegen te houden. Doorwerken is dus goed, zowel voor het lichamelijke als het psychische welzijn. Of zoals neurobioloog Dick Swaab het verwoordde: ‘Use it or lose it’.
Cisca Dresselhuys, zelf 65-plusser en ‘drukker dan ooit’, interviewde een groot aantal bekende Nederlanders die er bewust voor kozen na hun pensioen te blijven werken. Hun verhalen zijn een steuntje in de rug voor alle toekomstige pensionado’s die voor deze keuze komen te staan.

Geïnterviewden: o.a. Maarten Van Rossem, Leo Beenhakker, Wubbo Ockels, Heleen Dupuis, Bernard Wientjes, Theo Hiddema, Xaviera Hollander, Hans Wiegel, Elst Borst, George Baker, Carry Tefsen en Marte Röling. Deskundigen: Dick Swaab, Douwe Draaisma en Paul Schnabel.

Dit boek is een must voor iedere (toekomstige) pensionado!

Cisca Dresselhuys (1943) is journaliste en schrijft voor verschillende tijdschriften. Ze was vele jaren de flamboyante hoofdredactrice van maandblad Opzij. In 2008 kreeg ze de oeuvreprijs Mercur d'Or/LOF Prijs toegekend voor haar bijzondere verdiensten voor het tijdschriftenvak.

Meer teksten en voorbeelden:

Historicus Maarten van Rossem (68):‘Ik heb nog nooit zoveel verdiend als na mijn 65ste en ik doe nog steeds allerlei... lees de hele tekstEurocommissaris Neelie Kroes (70):‘Verspilling van talent, dat is het. Ik geloof er heilig in dat werken je wakker... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.