Mijn opa was een Duitser

Een Hollands-Duits familiegeheim

Alex Dekker

Mijn opa was een Duitser

paperback/ gebrocheerd: € 18.95

ISBN: 978-90-8975-158-4, 208 blz., December 2016 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

introductie: Chris van der Heijden

trefwoorden: Tweede Wereldoorlog Nederland relaties Alkmaar Duits Wehrmacht Oostfront

beschrijving

Mijn opa was een Duitser is exemplarisch voor de ca. 10.000 oorlogskinderen uit verhoudingen tussen een Nederlandse vrouw en een Duitse soldaat. De vader van Alex Dekker was één van deze oorlogkinderen. Toen Alex Dekker als puber te horen kreeg dat hij een Duitse opa had intrigeerde hem dat mateloos. Pas toen zijn oma overleed durfde hij verder in dat verleden te spitten. Wie was die man waar zijn oma zo verliefd op was? En waarom kwam hij na de oorlog niet terug bij haar? Langzaam ontrafelt Dekker het mysterie van zijn onbekende Duitse opa en kan hij diens levenswandel en keuzes beter begrijpen. Maar binnen de familie ontstond weerstand. Kon dit geheim wel naar buiten worden gebracht? Dekker had desondanks de moed deze geschiedenis op te schrijven. Hij weet zijn mening, zijn twijfels en zijn vragen subtiel in het verhaal te verweven.
Historicus en publicist Chris van der Heijden, die al veel schreef over het bestaande zwart-witbeeld van WO2, verzorgde het voorwoord bij het boek. Van der Heijden weet ook dit thema feilloos uit het goed-foutdenken te halen en de menselijke kant ervan in perspectief te plaatsen: opa's zijn immers eerst en vooral opa.
Alex Dekker (1971) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een boek over Nederlandse vrijwilligers bij het NSKK. In zijn vrije tijd studeert hij Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.