Herstelbemiddeling

Een brug tussen slachtoffer en dader >> een methode van werken <<

J.M.L.A. Frijns & L.H.M. Mooren

Herstelbemiddeling

ingenaaid: € 21.25: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77024-12-6, 160 blz., December 2004
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 330 gram.

trefwoorden: Herstelrecht

beschrijving

Herstelbemiddeling stelt zich ten doel leedverwerking bij slachtoffers en schuldverwerking bij daders te bevorderen door hen onder deskundige begeleiding met elkaar in contact te brengen. In de huidige samenleving wordt een delict overwegend opgevat als een schending van de rechtsorde die vraagt om een strafrechtelijk en normbevestigend antwoord. Voor de emotionele en morele verwerking van zo'n ingrijpende gebeurtenis tussen individuen is dat antwoord vaak niet voldoende.

Aan de orde komen allereerst de achtergronden, de uitgangspunten en de positionering van herstelbemiddeling. Vervolgens wordt de methodiek van herstelbemiddeling behandeld: de voorwaarden waaronder herstelbemiddeling mogelijk is, de noodzakelijke stappen ter voorbereiding van een ontmoeting tussen slachtoffer en dader, de eigenlijke ontmoeting en de nazorg. Ter afsluiting worden enkele bijzondere situaties geschetst die voor de toekomst van herstelbemiddeling belangrijk zijn. Uitvoerige casuïstiek maakt de werkwijze inzichtelijk.

Herstelbemiddeling: een brug tussen slachtoffer en dader stelt de direct betrokkenen bij een delict centraal. In het proces van deze bemiddeling krijgen het slachtoffer en de dader voor elkaar een menselijk gezicht, waardoor er een zinvolle betekenis kan worden gegeven aan een belangrijke gebeurtenis in hun leven.

Herstelbemiddeling wil bijdragen aan het hervinden van het geloof in een humane en leefbare wereld. Daarmee is het boek waardevol voor ieder die zich interesseert in de wijze waarop aan de abstracte maatschappelijke discussie over waarden en normen praktisch gestalte kan worden gegeven.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.