Wijsgerig Misverstand: Het Probleem van het Idealisme

Wetenschapsfilosofische Opstellen van Plato tot Popper

Broer K. Jansma

Wijsgerig Misverstand: Het Probleem van het Idealisme

gebonden: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-79378-11-1, 159 blz., July 2010
Formaat: 20.1 (h) x 12.4 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 250 gram.

trefwoorden: "Optica", "Alhazen", "Berkeley", "Popper", "Plato", "Schopenhauer", "K. van het Reve", "Cervantes", "Vasco de Quiroga", "Galenus"

Broer Jansma: een postume ontdekking?

“Boze tongen beweren soms dat filosofen niet echt geïnteresseerd zijn in oplossingen van de problemen waar zij zich mee bezig houden. Daar zit wellicht iets in. In de wijsbegeerte voltrekt zich namelijk sinds jaar en dag een deprimerend ritueel. Dezelfde vragen worden steeds opnieuw aan de orde gesteld, uitvoerig besproken en vervolgens onbeantwoord gelaten.”

Met deze woorden opent de Friese geleerde Broer Jansma een deel van wat als zijn wetenschappelijke erfenis kan worden beschouwd. Jansma is zo’n boze tong, gescherpt door een jarenlange omgang met de geschiedenis van het denken, een gedetailleerde belangstelling voor de (wereld)literatuur, een passie voor archiefonderzoek op Spaanse en Zuid-Amerikaanse bodem en een goed ontwikkeld vermogen om problemen in hun kern te vatten.


Gepassioneerd door de filosofie maar bovenal een geleerde in hart en ziel, ondergedoken in archieven, op het spoor van wetenschapsfilosofische ontdekkingen en ononderbroken literair-historisch geïnteresseerd - dat was Broer Jansma bij leven. Een paar pareltjes uit zijn nalatenschap hebben de redacteuren van de Deventer Universitaire Pers bereikt.

Naast niet eerder gepubliceerd materiaal bevat Wijsgerig Misverstand als bijlagen enkele opstellen die bewerkingen zijn van eerdere publicaties in Hollands Maandblad: ‘Enige bezwaren tegen Poppers wetenschapsleer’ (1983), ‘De Utopia als voorbeeld’ (1987), alsmede ‘Nabokov over Cervantes’ (1989).

Kritische geesten zullen van deze sterk geformuleerde en zorgvuldig geanalyseerde kernproblemen in filosofie en wetenschap onder de indruk raken. Het is niet alleen de originaliteit van zijn benadering, die boeit. Het is vooral het indrukwekkende overzicht over de materie, dat zich aan ons opdringt en het verhelderende inzicht in haar geschiedenis, dat de lezer bij zal blijven. Daarom denken de uitgevers dat de woorden van Broer Jansma ook op zijn nalatenschap van toepassing zijn: “Sterfgevallen zijn triest, maar de bijkomstigheid van het erven verzacht ons leed.”

Meer teksten en voorbeelden:

Broer JansmaDe Friese filosoof Broer Kornelis Jansma (*Morra 1942, + Dokkum 2008) was wat... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.