Hoe maakbaar is veiligheid?

over de Wet op de uitgebreide identificatieplicht

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Hoe maakbaar is veiligheid?

paperback/ gebrocheerd: € 10.00

ISBN: 978-90-6728-191-1, 104 blz., June 2006
Formaat: 18.0 (h) x 11.5 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 120 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

hoofdredacteur: Bart van Klink

redacteur: Nicolle Zeegers

Het effect

In haar strijd tegen het terrorisme vaardigt de Nederlandse regering aan de lopende band nieuwe wetgeving uit. De vraag is hoe effectief dergelijke wetgeving kan zijn. Hoe maakbaar is veiligheid? Deze vraag komt op naar aanleiding van de Wet op de uitgebreide identificatieplicht, die sinds 1 januari 2005 van kracht is. Op grond van deze wet is iedere burger vanaf 14 jaar verplicht op verzoek een geldig identificatiebewijs te laten zien aan de politie of een andere toezichthouder.

In hoeverre draagt deze identificatieplicht daadwerkelijk bij aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van onze samenleving? Of is ze vooral een vervelende en nutteloze inbreuk op de fundamentele vrijheid van burgers?
Een jaar na invoering van de wet wordt een voorlopige balans opgemaakt door acht parlementariërs en wetenschappers, afkomstig uit de rechtswetenschap, de politicologie en de bestuurskunde.

Bart van Klink werkt als universitair hoofddocent Encyclopedie van het recht aan de Universiteit van Tilburg. Nicolle Zeegers is universitair docent Politicologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Beiden doen onderzoek naar de verhouding tussen recht en macht.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.