Bokser pur sang

Lolle van Houten (1944-2008)

Vilan van de Loo

gebonden: € 16.50

ISBN: 978-90-77948-54-5, geïllustreerd, 112 blz., November 2010
Formaat: 21.0 (h) x 21.0 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 533 gram.

Uitgever: Uitgeverij PENN.nl

trefwoorden: boksen, bokskamioen, lolle, lolle van Houten, Pur sang, sparren, krachtsport, krachttraining, bodybuilding, bodybuilder, Leeuwarden, zwaargewicht, ...

Bokser pur sang. Lolle van Houten (1944-2008)

Nationale en internationale toernooien, talloze malen noordelijk bokskampioen en twee keer de Nederlandse titel in het zwaargewicht: Lolle van Houten vierde vele triomfen in zijn bokscarrière.

Daarmee stond hij midden in een rijke traditie van de bokssport in Friesland, dat boksers heeft voortgebracht als Johan van der Meulen, Rudy Koopmans en Reino van der Hoek. Dit boek toont deze boeiende periode in woord en beeld, in een historische inleiding en vooral in het meeslepende levensverhaal van Lolle van Houten.

Hij werd geboren in Leeuwarden op Dolle Dinsdag, 5 september 1944. Lolle was de jongste in een gezin van tien kinderen. Vijf meisjes, vijf jongens. Vier ervan gingen boksen, en Lolle werd de beste. Zaakwaarnemers en managers beloofden hem gouden bergen, maar Lolle heeft Leeuwarden nooit willen verlaten. Een profcarrière ambieerde hij niet. Waarom niet? En wat als hij de stap wel had gezet?

Voor het eerst verschijnen in druk unieke boksfoto’s, veelal afkomstig uit particuliere verzamelingen binnen en buiten Friesland. Deze foto’s tonen het boksverleden van Nederland zoals het ooit bestaan heeft: levend, bruisend, vol emotie en spanning. Het boksen herleeft, en het is tijd om het verleden te ontdekken. Nederland is een boksland, al tijden lang.

Vilan van de Loo raakte gefascineerd door de bokswereld. Ze schrijft hierover onder andere in de krant Den Haag Centraal en op haar weblog hoekvrouw.nl. Eerder publiceerde ze ‘Tien Jaar Haagse Directe. Boksgeschiedenis van de stad’ (2009).

Figuren/plaatjes:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.