Sluipmoordenaars

De Silbertanne-moorden in Nederland 1943 – 1944

Inger Schaap

Sluipmoordenaars

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-136-2, 256 blz., October 2010
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 300 gram.

Uitgever: Just Publishers

trefwoorden: ss, tweede wereldoorlog, verzet, A.M. de Jong, Silbertanne, sluipmoordenaars, geschiedenis

beschrijving

Vanaf september 1943 werden onschuldige, nietsvermoedende Nederlandse burgers op laffe wijze door de SS doodgeschoten. Het waren vergeldingsacties, met als doel wraak en ontwrichting van het Nederlands verzet. Ten minste 45 Nederlanders werden gedood, anderen raakten zwaargewond of wisten te ontkomen. De slachtoffers, onder wie de bekende schrijver A.M. de Jong, werden thuis voor de ogen van hun familieleden in koelen bloede neergeschoten. De daders waren Nederlandse leden van de Germaansche SS, die handelden in opdracht van de bezetter. De serie sluipmoorden is na de oorlog bekend geworden onder de codenaam ‘Silbertanne Aktion’.

Het was een geheime opdracht, de daders bleven anoniem. Hierdoor bestond altijd veel onduidelijkheid over de moorden: wie waren de daders en wie gaf de opdracht? Hoe werden de slachtoffers uitgekozen en hoe slaagden de schutters erin hun identiteit verborgen te houden?

In Sluipmoordenaars onthult historica Inger Schaap op basis van uitgebreid archiefonderzoek en interviews met nabestaanden de ware geschiedenis van de Silbertanne-moorden.

Inger Schaap (1984) studeerde cum laude af aan het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies in Amsterdam. Sluipmoordenaars is haar eerste boek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.