Is Links beter dan Rechts?

Over de grote politieke tweedeling

Frits Bienfait

Is Links beter dan Rechts?

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-8684-063-2, 126 blz., August 2010
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 160 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: Tweedeling Links Rechts Politiek Geschiedenis Polariteit

beschrijving

· Doorbraak in het denken over het fundament en de werking van de nog steeds springlevende links-rechts tweedeling.
· Waar komt die polariteit vandaan en wat houdt die in?
· Links en Rechts in de toekomst.
· Met een voorwoord van prof. dr. Meindert Fennema.

"Als opiniepeilers vragen waar 'links' en 'rechts' in de politiek voor staan, zeggen de ondervraagden dat ze dat niet weten. Maar tegelijk weten ze heel goed of ze zichzelf links dan wel rechts voelen." "We staan voor een soort raadsel. De tweedeling links-rechts is springlevend, maar politici hebben de grootste moeite om er inhoud aan te geven."
Dat constateerden in 2002 twee befaamde Franse politicologen; sindsdien is daar weinig verandering in gekomen. En dat terwijl die politieke tweedeling een Franse uitvinding is, uit 1789, waar ze niet weinig trots op zijn.
Politicologen konden het raadsel niet oplossen, zolang ze zich beperkten tot hun eigen gezichtsveld. Dit boek, geschreven door een bioloog, doorbreekt de impasse in een geïntegreerde benadering met behulp van de antropologie, een sprookje van Andersen, onze vroegste herinneringen, een tragedie van Sophokles en andere bronnen.
Het uiteindelijk antwoord op de vraag voorop dit boek laat de auteur, zoals dat hoort, aan de lezer.

Frits Bienfait (1940) werkte als wetenschappelijk onderzoeker in Nederland, de VS en België. Hij was achtereenvolgens lid van D66 en de PvdA en is nu partijloos. Over links en rechts schreef hij vanaf 1993 in Hollands Maandblad, De Gids en de landelijke dagbladen, soms samen met de politicoloog Meindert Fennema, en in het antropologenvakblad Anthropos met Wouter van Beek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.